Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec

Papež Frančišek zaskrbljen zaradi požarov v amazonskem pragozdu

Svet | 25.08.2019, 13:48

Jasen in zelo vroč poletni dan v Rimu množici romarjev ni preprečil prisotnost na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Prisluhnili so opoldanskemu nagovoru papeža Frančiška, v katerem je pojasnil osrednji pomen današnjega evangeljskega odlomka, v katerem Jezus na vprašanje: »Ali je malo teh, ki se bodo rešili?« (Lk 13,23) ne odgovarja s številom, saj to ni omejeno. Jezus v svojem odgovoru usmeri pozornost na to, da je treba izkoristiti sedanji trenutek in že zdaj delati dobro ter tako zavzeto stopati skozi ozka vrata. Papež je po molitvi izrazil zaskrbljen zaradi požarov v amazonskem pragozdu.

Odrešenje je odprto za vse, vsi pa se zanj moramo tudi osebno zavzeti, je v opoldanskem nagovoru dejal papež Frančišek in pojasnil, da nas Jezus postavlja v realnost, ko pravi, da je prehod ozek. V kakšnem smislu? V smislu, da je za zveličanje potrebno ljubiti Boga in bližnjega, kar ni udobno. Jezus govori o ozkih vratih, ker je prehod zahteven, in spomni na Pavlovo pismo Timoteju, kjer življenje po evangeliju primerja dobremu boju vere (prim. 1Tim 6,12).

Jezus v odgovoru uporabi priliko o hišnem gospodarju, ki predstavlja Boga, in o večnem življenju, ki ga primerja z njegovo hišo ter pravi: Ko bo hišni gospodar vstal in vrata zaprl, boste ostali zunaj. Začeli boste trkati na vrata in govoriti: ›Gospod, odpri nam!‹ Pa vam bo odvrnil: ›Ne vem, od kod ste.‹ 26 Tedaj mu boste začeli govoriti: ›Pred teboj smo jedli in pili in po naših ulicah si učil,‹ 27 toda rekel vam bo: ›Ne vem, od kod ste. Pojdite proč izpred mene vsi, ki delate krivico!‹

"V tem je problem!" je nadaljeval papež Frančišek. Gospod nas ne bo prepoznal po naših nazivih in pomembnih položajih, temveč po dobroti in ponižnosti, po življenju iz vere, ki se kaže v dejanjih. "Za nas kristjane to pomeni, da smo poklicani k resničnemu občestvu z Jezusom v molitvi, z obiskovanjem cerkve, s prejemanjem zakramentov in da se hranimo z njegovo Besedo. To nas ohranja v veri, goji naše upanje, poživlja ljubezen. In tako z Božjo milostjo zmoremo in moramo razdajati svoje življenje za dobro naših bratov in sester in se bojevati proti vsakršni obliki zla in krivičnosti."

Opoldanski nagovor je sklenil s prošnjo, naj nam v tem pomaga Devica Marija. Ona je prestopila ozka vrata. Ta vrata so Jezus. Sprejela ga je z vsem srcem in vsak dan hodila za njim; tudi takrat, ko ni razumela, in tudi ko je njeno dušo presunil meč. Zato jo imenujemo "Vrata nebeška". V njej najdemo vrata do Božjega srca, ki je zahtevno, a je odprto prav za vsakogar.

Papež: Tista pljuča pragozda so življenjskega pomena za naš planet

Po pozdravih različnih skupin zbranih na Trgu sv. Petra je papež Frančišek izrazil svojo zaskrbljenost v zvezi s požarom v Amazoniji: "Vsi smo zaskrbljeni zaradi obsežnih požarov, ki so se pojavili v Amazoniji. Molimo, da bi z zavzetostjo vseh bili kar najhitreje zadušeni. Tista pljuča pragozda so življenjskega pomena za naš planet."

Požari v amazonskem pragozdu so po napovedih v središču pozornosti tudi na srečanju voditeljev najrazvitejših držav G7, ki poteka v Franciji. Gostitelj srečanja, francoski predsednik Emmanuel Macron, je požare označil za mednarodno krizo. Brazilski predsednik Bolsonaro je po močnem pritisku in pozivih evropskih voditeljev k ukrepanju za zaščito "pljuč sveta" v petek vendarle odobril napotitev brazilskih oboroženih sil v boj proti požarom.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...