Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar
Volk (foto: Pixabay)
Volk

AVDIO: Vsak volk, ki pogleda čez mejo, pade

Hrana in okolje | 22.08.2019, 09:23 Petra Stopar

Zaradi neizvajanja rednega odstrela napadi zveri niso samo težava na Notranjskem in Kočevskem. Svojevrsten problem in izrazitejšo škodo na kmetijskih zemljiščih in rejnih živalih povzročajo tudi volkovi na Severnem Primorskem in Gorenjskem, kjer jih približno 15 let nazaj tam še ni bilo. Danes se po ugotovitvah kmetov na Cerkljanskem gibljeta dva tropa.

Postavitev ograj proti zverem na hribovitih in razgibanih območjih, kot je na primer Davča, kjer je bila v soboto okrogla miza o problematiki upravljanja z zvermi, ni možna, so opozarjali kmetje s Cerkljanskega. Škode so na takšnem območju zato zelo izrazite.

Združenje civilnih iniciativ iz občin Kobarid, Tolmin, Cerkno, Železniki, Gorenja vas - Poljane in širše Slovenije je na okrogli mizi v Davči poudarilo, da ne pristaja na sobivanje z volkovi in da mora imeti lokalna skupnost prevladujoč vpliv na določitve območij naselitve velikih zveri. Zahtevalo je tudi sistemsko ureditev odškodnin in celostno vrednotenje vpliva zveri na podeželje.

Zbrani na okrogli mizi v Davči, foto Ivan Mavri
Zbrani na okrogli mizi v Davči, foto Ivan Mavri © Ivan Mavri

Med drugimi je o tem, kako se problematike lotevajo sosedje na avstrijskem Koroškem, govoril župan Železne Kaple Franc Jožef Smrtnik. Brez dlake na jeziku je povedal, da pri njih volk ni dobrodošel, zato vsak, »ki pogleda čez mejo, pade«. Franc Uršič iz Kobarida je opozoril na večletno soočanje s problematiko, hkrati pa na poslabševanje razmer brez konkretnih rešitev.

Kmet z gorske kmetije Stane Bergant je bil kritičen do zahtev okoljevarstvenikov. Opisal je tri mite, ki so po njegovem prepričanju povezani z njimi. Ovčerejec Marko Gasser je poudaril ugotovitev Civilne iniciative Cerkno, da je razširitev volkov na hribovita območja Severne Primorske in Gorenjske posledica zaščitenega projekta SloWolf, ki je za leta 2010 dobil zeleno luč Evropske komisije.

Govorniki na okrogli mizi v Davči
Govorniki na okrogli mizi v Davči © Ivan Mavri

Okrogle mize so se sicer udeležili tudi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec in minister za okolje Simon Zajc, podpredsednik Sindikata kmetov Slovenije Roman Žveglič, direktor Zavoda za gozdove Damjan Oražem, predsednik Lovske zveze Slovenije Lado Bradač, nekateri župani s Cerkljanskega, naravovarstveniki ter mnogi drugi.

Hrana in okolje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...