Ljubljana, ponedeljek, 16. december 2019, 09:20

V Stični slovesno ob umestitvi novega opata

Opat p. Maksimiljan File
Foto © Osebni arhiv

Marsikje po Sloveniji imajo danes žegnanje, posebej slovesno je pri cistercijanih v Stični, a z drugačnim razlogom. Ob 15. uri bo sveta maša, pri kateri bo blagoslov prejel novi stiški opat pater Maksimiljan File. Somaševanje v stiški baziliki bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Pater Maksimiljan File je bil naš gost preteklo soboto, a za 58. stiškega opata je bil izbran že 13. maja letos. V duhovnika je bil posvečen pred 19 leti, najprej je služboval kot kaplan v Stični. Po priporočilu takratnega opata Antona Nadraha je vmes še naprej študiral in leta 2007 je postal župnik v Stični. Veliko se je ukvarjal z glasbo, predvsem pa z mladimi, ki jih je vsako leto vodil na taizejska srečanja in romanja. Danes, v starosti 45 let, bo dočakal umestitev kot novi stiški opat, za kar si je izbral geslo »Sprejmi, Gospod«.

Čeprav ga izvolitev ni presenetila, ga je vseeno v trenutku imenovanja pretreslo, »ker sem vedel, da se neko obdobje bolj kot začenja, zaključuje. Bolj brezskrbno in bolj svobodno obdobje z nekoliko manj odgovornosti se je zaključevalo, to pa pomeni dati tudi kakšno stvar na stran in pridejo drugačne naloge kot doslej. V tistem trenutku je bil zato to zame nek šok«.

Sicer pa je trenutno v Stični dvanajst cistercijanov. Kakšni so izzivi meniške skupnosti v tretjem tisočletju? »Imamo samostane, ki so zelo zaprti in se ne vključujejo v pastoralo, do samostanov, ki upravljajo tudi do dvajset župnij. Imamo tudi samostane, ki imajo svoje fakultete, univerzo, internate, so patri, ki delajo kot vojaški kurati, mnogo samostanov se ukvarja z raznimi gospodarskimi dejavnostmi. Je zelo različno, kaj je potreba v tisti lokalni Cerkvi in okolju, da skušamo uresničiti drugi del našega gesla »labora, delaj«. Prvi del pa je seveda »ora«, moli.

A praznovanja v Stični po današnjem blagoslovu opata Fileja danes še ne bo konec. Že pojutrišnjem bo v baziliki slovesno praznovanje svetega Bernarda, poleg Vnebovzete glavnega zavetnika cistercijanov.

Ne spreglejte: