Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Migranti iz Konga (foto: vaticannews.va)
Migranti iz Konga

Takšno ravnanje z migranti bi moralo vzbuditi nestrinjanje pri vseh verujočih

Svet | 23.07.2019, 13:51 Marta Jerebič

Bodo ZDA ukinile program za preseljevanje beguncev? Ta je z zakonom nastal leta 1980, omogoča pa trajno preselitev beguncev s kriznih območij – v zadnjih letih zlasti z Bližnjega vzhoda. Odločitev o letni kvoti in seznamu držav, iz katerih se begunci lahko preselijo, je v pristojnosti predsednika ZDA. V zadnjih letih se je kvota gibala od 50 do 75 tisoč na leto, Donald Trump pa jo je začel zmanjševati. Letos bo v ZDA prek tega programa prišlo 30 tisoč ljudi, po poročanju revije Politico pa bo ta številka prihodnje leto praktično nič. Med tistimi, ki so se na to napoved odzvali kritično, so tudi ameriški škofje.

Ameriški škofje so odločno proti temu, da bi praktično ukinili program prav v času največje humanitarne krize zadnjega stoletja. »To, kar je našo državo naredilo veliko, je ravno nudenje zatočišča tistim, ki bežijo pred verskim ali drugim preganjanjem,« je zapisal škof Joe Vásquez.

Vsak begunec, ki v ZDA pride prek tega programa, mora skozi dolg postopek, ki traja od leto in pol do dve leti. Številni že imajo družinske člane v ZDA. Prvih 10 držav, iz katerih letos begunci lahko zaprosijo za premestitev, je: Kongo, Mjanmar, Ukrajina, Eritreja, Afganistan, Sirija, Irak, Sudan, Burundi in Kolumbija. Na seznamu ni držav Srednje Amerike, ki so tarča še posebej trdih izvršnih ukazov predsednika Trumpa.

Zaradi krute migracijske politike je nedavno papežu že pisal predsednik ameriške škofovske konference, ki je še posebej obsodil ločevanje otrok od staršev. Proti takšni politiki so prejšnji teden na več krajih po ZDA protestirali katoličani.

Najbolj odmeven je bil protest v stavbi ameriškega kongresa. Kot poroča portal Domovina.je, so policisti tam aretirali 70 protestnikov, ki so z molitvijo in slikami otrok, ki so domnevno umrli v pridržanju, opozarjali na neprimerne razmere v migrantskih centrih.

Med aretiranimi je bila tudi sestra Pat Murphy, ki pri svojih 90-ih letih še vedno dnevno dela z migranti in begunci v Čikagu ter že 13 let organizira tedenska zborovanja in molitve pred stavbo imigracijske policije. Dejala je, da bi moralo tako ravnanje z migranti vzbuditi nestrinjanje pri vseh verujočih.

Svet, Cerkev po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...