Ljubljana, sobota, 17. avgust 2019, 19:09

V Duhu Assisija 300 verskih voditeljev za mir

V Madridu se pripravljajo na veliko mednarodno srečanje za mir, na katerem bo sodelovalo 300 verskih voditeljev z vsega sveta. Pobudo zanj je dala Skupnost sv. Egidija.


Sirija še vedno v primežu nasilja in pomanjkanja

Sirija je po večletni vojni popolnoma uničena, v več krajih tudi še ne pojenja nasilje. V četrtek je na meji s Turčijo v bližini neke cerkve eksplodiral avtomobil bomba. Številni so ranjeni, eksplozija pa je povzročila tudi veliko materialno škodo. Drug avtomobil bombo je razneslo na Severovzhodu države; umrlo je 15 ljudi. Velik problem v državi pa je zdravstvena oskrba.


Filipini v vojni proti drogam

V vojni proti drogam na Filipinih je po uradnih podatkih umrlo približno 6000 ljudi, samo v zadnjega pol leta pa več kot 1600. V humanitarnih organizacijah opozarjajo, da je število žrtev preseglo 27.000. Svet združenih narodov za človekove pravice je zato potrdil resolucijo, v kateri zahteva preiskavo.


Papež grkokatoliškim pastirjem o molitvi in bližini trpečim

V Vatikanu poteka dvodenvno srečanje predstavnikov ukrajinske grkokatoliške Cerkve. Nagovoril jih je tudi papež Frančišek, ki je po poročanju Radia Vatikan, spregovoril o pomenu upanja v od konflikta razdeljeni državi. »Krščansko upanje, ki se goji s Kristusovo lučjo, izžareva vstajenje in življenje tudi v najtemnejših nočeh sveta,« je dejal Sveti oče in dodal, da je za vernike v težkih trenutkih, še bolj kot v mirnih, prioriteta biti združeni z Jezusom.


V Venezueli novi protesti

Venezuela se še vedno sooča z izjemno politično in humanitarno krizo, zato je Juan Guaidò, vodja opozicije in začasni predsednik države, ki ga priznava del mednarodne skupnosti, sklical nove proteste zoper vladavino socialističnega predsednika Nicolasa Madura. Po poročanju Radia Vatikan številni zaradi hudega pomanjkanja še vedno poskušajo zapustiti državo, socialistični režim pa nadaljuje z nasiljem nad protestniki in nasprotniki.


Duhovnik Preynat zaradi zlorab izključen iz kleriškega stanu

Epilog je dobila odmevna zgodba spolnih zlorab iz Francije. Duhovnika, ki je v 70. in 80. letih zlorabljal skavte, so izključili iz kleriškega stanu. Zaradi njega se je iz položaja že umaknil kardinal Barbarin.


AVDIO: Bo Trump na volitvah prihodnje leto dobil še en predsedniški mandat?

V Združenih državah Amerike bodo prihodnje leto volili predsednika. Kampanja je v polnem teku, začel se je tudi oster boj za demokratsko nominacijo. Aktualni predsednik Donald Trump ima trenutno dobro izhodišče, da ponovi mandat v Beli hiši. Zato bo njegova administracija poleg uspešne domače politike morala odigrati dobro partijo tudi na zunanjepolitičnem parketu.


Novi predsednik Evropskega parlamenta Italijan David Sassoli

Evropski parlament bo v prvi polovici petletnega mandata vodil David Sassoli iz politične skupine Socialistov in demokratov. V drugem krogu glasovanja je dobil potrebno absolutno večino, podprlo ga je 345 evropskih poslancev. Po razglasitvi rezultata je nagovoril parlament in se poslancem, ki so njegovo izvolitev pospremili z aplavzom, zahvalil za podporo.


Voditelji EU za predsednico Evropske komisije predlagajo Ursulo von der Leyen

Voditelji članic Evropske unije so dosegli kompromis o vodilnih položajih v uniji. Za predsednico Evropske komisije predlagajo Nemko Ursulo von der Leyen, za predsednika Evropskega sveta so izbrali Belgijca Charlesa Michela, za predsednico ECB so imenovali Francozinjo Christine Lagarde, za visokega zunanjepolitičnega predstavnika pa Španca Josepa Borrella.


Francosko sodišče: Lamberta bodo izstradali do smrti

Najvišje francosko sodišče je v soboto odločilo, da bodo tetraplegiku Vincentu Lambertu, ki je že več kot desetletje v stanju minimalne zavesti, prenehali dovajati hrano in pijačo in ga tako umorili. Njegov primer je bil mesece v središču razprave o evtanaziji.


Novejše novice | Starejše novice