Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
6. nogometno prvenstvo Slovencev po svetu (foto: Matjaž Merljak)
6. nogometno prvenstvo Slovencev po svetu

Nogomet je pomemben povezovalni člen

Slovenci po svetu | 25.07.2019, 11:50 Matjaž Merljak

Kultura, jezik, folklora - to so najpogostejše dejavnosti med rojaki po svetu, ki krepijo slovensko zavest in medsebojno povezanost. A zelo pomemben je tudi šport. Sploh nogomet.

To se je potrdilo na nedavnem 6. Svetovnem nogometnem prvenstvu Slovencev po svetu, ki sta ga na Brdu pri Kranju pripravila Izseljensko društvo Slovenija v svetu (SVS) in Nogometna zveza Slovenije.

Generalni tajnik SVS Boštjan Kocmur je pomen športa podčrtal s podatkom, da se je letošnjega nogometnega prvenstva udeležilo okoli sto igralcev iz Argentine, Avstrije, Nemčije in Srbije. Na prejšnjih prvenstvih je bilo tudi več ekip, hkrati pa pričakuje, da se bo na naslednjem prvenstvu, ki bo čez štiri leta, pridružila se kakšna nova, obstoječim pa se bo članstvo pomadilo. Zelo pozitivno je ocenil partnerstvo z Nogometno zvezo Slovenije.

Boštjan Kocmur med dvema argentinskimi nogometašema
Boštjan Kocmur med dvema argentinskimi nogometašema © Matjaž Merljak

Tudi Borut Blatnik v imenu ekipe Slovenske katoliške skupnosti iz Berlina je nakazal, kako pomemben je šport. Tamkajšnji rojaki trenirajo vsak teden, občasno imajo tudi tekme. Ekipi se z veseljem pridružijo tudi mlajši, tako v njej igra tudi njegov sin Luka, ki je bil navdušen, da je lahko prišel na prvenstvo v Slovenijo in zaigral v tako čudovitem okolju, kot ga nudi Brdo pri Kranju.

Borut Blatnik
Borut Blatnik © Matjaž Merljak

Bojan Hajdinjak iz srbske ekipe je povedal, da so igralci večinoma iz Beograda in da so v ekipi tudi prijatelji igralcev, v katerih teče slovenska kri. Želijo si še več igralcev in hkrati računajo, da se bodo udeležili naslednjega prvensta. Vmes pa še podobnega prvenstva v odbojki.

Bojan Hajdinjak
Bojan Hajdinjak © Matjaž Merljak

Odbojko in nogomet na svojih srečanjih v Buenos Airesu igrajo mladi rojaki iz Argentine, nam je povedal Marko Vombergar. Iz argentinska amaterske ekipe Zedinjene Slovenije v tem času trije igralci igrajo profesionalni nogomet in tega so zelo veseli, saj v Argentini nogomet spremljajo vsi, profesionalno trenirajo pa ga le redki izbranci. V njihovi ekipi so mladi iz več domov velikega Buenos Airesa, za nekatere je bilo igranje v Sloveniji uresničitev velikih sanj.

Ekipa Zedinjene Slovenije iz Argentine
Ekipa Zedinjene Slovenije iz Argentine © Matjaž Merljak

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.