Ljubljana, sobota, 17. avgust 2019, 19:42

Vabljeni na Svete Višarje

Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi vas vabita na 31. Romanje treh Slovenij - matične, zamejske in izseljenske. Osrednja gosta bosta škof Jurij Bizjak in Jan Zobec.


Rojaki so se pomerili v nogometu

Na Brdu pri Kranju se je v soboto, 6. julija 2019, sklenilo 6. nogometno prvenstvo Slovencev po svetu, ki sta ga pripravili Izseljensko društvo Slovenija v svetu in Nogometna zveza Slovenije.


30. Slovenski dan

Rojaki v Ontariju v Kanadi, v bližini Niagarskih slapov, so že tridesetič pripravili t.i. Slovenski dan. Letos je potekal pri društvu Sava, začeli so ga s sveto mašo in obogatili z nastopom domačih skupin v kulturnem programu. Več nam je sporočil slovenski župnik v župniji svetega Gregorija velikega v Hamiltonu, salezijanec Drago Gačnik.


Nagrajene raziskovalke

Na jutrišnjem srečanju Dobrodošli doma v Radovljici bodo na strokovni konferenci predstavili tudi izbrane nagrajenke 17. nagradnega natečaja za diplomska, magistrska in doktorska dela s področja zamejstva in izseljenstva.


18. Vseslovensko srečanje v državnem zboru

Sloven'c, tvoja zemlja je zdrava…, pa vendar mladi odhajajo, je naslov srečanja rojakov iz zamejstva in vsega sveta, ki je že osemnajstič potekalo v veliki dvorani parlamenta. Gre za tradicionalno srečanje, ki je lani zaradi predčasnih parlamentarnih volitev odpadlo in si je letos zadalo izzivalno tematiko: katere ukrepe bi morala sprejeti država, da bi mlade spodbujala k vračanju iz tujine domov.


Pesmi mojih domovin

Izseljensko društvo Slovenija v svetu v nizu prireditev Dobrodošli doma 2019 jutri vabi v Slovensko filharmonijo.


Praznovanje dneva državnosti v Belgiji

V Bruslju in okolici so obeležili slovenski državni praznik, dan državnosti. Z gosti iz Slovenije so obiskali tudi rojake v flamskem delu Belgije, kjer društvo sv. Barbara deluje že 90 let.


Gabrovec ob napovedi postavitve fizičnih pregrad

Mejo med Slovenijo in Italijo so začele nadzorovati mešane slovensko-italijanske policijske patrulje. Na idejo italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija o postavitvi ograje, če patrulje ne bodo uspešne, se je odzval deželni poslanec in politični tajnik stranke Slovenska skupnost Igor Gabrovec.


Dan državnosti in slovo Rasti XLVIII

V Buenos Airesu v Argentini so praznovaje dneva državnosti pripravili že 15. junija 2019, to je bil tudi večer, ko so se od skupnosti poslovili maturantje, Rast XLVIII, pred odhodom na potovanje v Slovenijo.


Štipendistka ASEF: Počutim se kot doma

Tina Rozman iz Clevelanda v ZDA študira za medicinsko sestro, preko ASEF štipendije je bila na praksi v enem od ljubljanskih domov upokojencev. Čeprav je bila prvič v Sloveniji, se je tu počutila kot doma.


Novejše novice | Starejše novice