Ljubljana, ponedeljek, 16. december 2019, 09:16

SSO kot nova članica FUEN na seminarju v Pliberku

V Pliberku na avstrijskem Koroškem je od 14. do 17. novembra 2019 potekal letošnji, že 22. seminar slovanskih manjšin v Evropi. Priredila ga je delovna skupina slovanskih manjšin AGSM v sklopu Federativne zveze evropskih narodnosti FUEN. Seminarja se je kot nov član FUEN in AGSM udeležil tudi Svet slovenskih organizacij SSO.


Minister Česnik tudi v Adelajdi in Perthu

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik je sklenil obisk pri rojakih v Avstraliji. Ob koncu je obiskal manjši, a živahni in dejavni skupnosti, v Adelajdi in Perthu. V slednjem so našli ravnotežje med starim članstvom in številnimi Slovenci, ki so v ta del Avstralije prišli v zadnjih nekaj letih.


Slovenska pesem dvakrat govori

Leta 1969 so si Slovenci v Argentini postavili cilj, da bi skozi en večer združili vso mladino s pomočjo muzike in v ta namen organizirali prvi Pevsko glasbeni večer. Letos je bil na vrsti že petdeseti po vrsti.


Repatriacija iz Venezuele se lahko začne

Vlada je danes sprejela akcijski načrt za repatriacijo Slovencev iz Venezuele. Doslej je Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu prejel prošnje za 53 ljudi. 22 od teh že v celoti izpolnjuje pogoje, osem vlog potrebuje manjše, ostale pa večje dopolnitve, je povedala državna sekretarka in vodja medresorjske delovne skupine Olga Belec.


SSO in SKGZ pisala Pahorju in Mattarellu

Predsednika krovnih organizacij Slovencev v Italiji Walter Bandelj za Svet slovenskih organizacij (SSO) in Ksenija Dobrila za Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo (SKGZ) sta se predsednikoma Slovenije in Italije pisno zahvalila, da se bosta udeležila spominske slovesnosti ob 100-letnici požiga Narodnega doma v Trstu julija 2020.


Srečanje z rojaki iz Melbourna

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik je obisk rojakov v Avstraliji nadaljeval s srečanjem s predstavniki slovenskih ustanov iz Melbourna z okolico. Potekalo je v Avstralsko slovenskem kulturnem in športnem društvu Ivan Cankar v Geelongu, uro vožnje iz Melbourna.


Avstralija in Piskernik na poštnih znamkah

Pošta Slovenije je danes, v petek, 8. novembra, izdala novo iz serije znamk Slovenci po svetu in prvo iz serije Slovenske znanstvenice.


Minister Česnik v Brisbanu in Sydneyju

Kako naj slovensko društvo deluje, ko mladih ni več oz. jim dosedanji način delovanja ni blizu in o gospodarskem sodelovanju med Slovenijo in Avstralijo, so bile teme dveh srečanj ministr za Slovence po svetu na obisku v Avstraliji.


Minister Česnik bo obiskal Slovence v Avstraliji

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik bo med 5. in 15. novembrom 2019 obiskal Brisbane, Melbourne, Sydney, Canberro, Adelaido in Perth, srečevanje s slovenskimi rojaki pa se je začelo že med postankom v Singapuru, saj se tam poraja nova organizirana slovenska skupnost.


Kjer ste bili do zdaj, ohranite vašo prisotnost

Pred tedni smo v naši oddaji poročali o zadnji redni slovenski sveti maši v Essnu v Nemčiji, v poročilu iz Anglije je župnik Stanislav Cikanek napisal, da odhaja iz Londona, na spletni strani slovenske katoliške misije v Frankfurtu smo brali, da bo župnik zdaj skrbel tudi za rojake v Mannheimu, ker se je tamkajšnji slovenski župnik upokojil. Za več pojasnil smo prosili msgr. Janeza Puclja, koordinatorja pastorale Slovencev po svetu.


Novejše novice | Starejše novice