Slavi KoširSlavi Košir
Andrej JermanAndrej Jerman
Jernej Pikalo (foto: Rok Mihevc)
Jernej Pikalo

Bo ministru Pikalu uspelo zbrati 46 glasov za sporni zakon o financiranju devetletke

| 17.07.2019, 14:53

Bo minister Jernej Pikalo moral oditi? To je vprašanje za 46 glasov. Če jih bo zbral za protiustaven zakon o financiranju devetletke, se mu s tem vprašanjem ne bo treba ukvarjati. V nasprotnem primeru pa je že slišati, da bi moral odidi. Da naj poslanci zakona ne podprejo so danes spet ponovili v NSi in SDS, oglasili so se tudi v civilni iniciativi Združeni starši.

Po vetu na novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja stranke ostajajo na že znanih bregovih. V LMŠ, SD, SAB in DeSUS jo še naprej kljub opozorilom številnih pravnikov, da je predlog zakona protiustaven podpirajo, medtem ko bo SMC po besedah Gregorja Periča ostala tam kot prejšnji teden. Zakona ne podpirajo. Na vprašanje, ali minister za izobraževanje Jernej Pikalo še uživa njihovo zaupanje, je Perič odgovoril, da mora minister sam oceniti, ali uživa širše zaupanje, pomemben pa je morebiten signal premierja Marjana Šarca.

Ali bi v primeru padca zakona moral minister oditi smo vprašali tudi Marka Balažica iz Civilne iniciative Združeni starši: »Konsekvence za ministra? Glejte on najbolje ve, ampak riniti z glavo skozi zid medtem, ko ti vsi rečejo, da to ni pametno, se nam zdi vsaj za politika malo vprašljivo.« V civilni iniciativi Združeni starši so sicer izrazili zadovoljstvo, da so poslanci državnega sveta s 17 glasovi za in 13 proti izglasovali odložilni veto na ZOFVI-L ter s tem pokazali veliko mero posluha za argumente tako civilne iniciative, kot mnenja vseh pravnih institucij, ki so predlog zakona označile za neustavnega. »ZOFVI-L se vrača v odločanje v Državni zbor, kjer bodo morali predlagatelji za njegovo potrditev zbrati 46 glasov poslank in poslancev (absolutna večina). Ob zadnjem glasovanju so jih zbrali 42. Predvidoma bodo o zakonu ponovno odločali v četrtek, 18. 7. 2019. Ob vsem skupaj pozdravljamo napoved poslanca Gregorja Periča po izglasovanem vetu, ki je v imenu poslanske skupine SMC napovedal, da zakona ne bodo podprli. Tudi ostale koalicijske poslance pozivamo, da neustavni zakon zavrnejo. Predlog zakona namreč ne odpravlja krivic, prinaša dodatno razslojevanje in onemogoča dostop do nedržavnega dela javne mreže šolskega sistema v Sloveniji. Po nekaterih ocenah pa bi imel lahko negativen vpliv tudi na osnovno glasbeno izobraževanje, srednje splošno izobraževanje ter poklicno in strokovno izobraževanje. Nekatere pereče in škodljive dikcije zakona se prav tako lahko pojavijo v prihajajočem Zakonu o vrtcih. Starši si bomo v duhu spoštljivega dialoga prizadevali za več zdrave pameti v slovenski politiki in se zavzemali za dostopnost do različnih programov šol in vrtcev tudi za najšibkejše, bogatitev vzgoje in izobraževanja ter za celostni razvoj vsakega otroka,« so zapisali.

Da imajo poslanci sedaj priložnost, da zavrnejo zakon in da se pripravi nov pa je za Radio Ognjišče dejal tudi predstavnik civilne iniciative Bogatimo šolstvo Miha Skubic.

Po mnenju odbora DZ novela zakona o financiranju izobraževanja neustrezna

Predlog novele zakona o financiranju v vzgoji in izobraževanju na odboru DZ za izobraževanje ni dobil potrebne podpore. Podprlo ga je osem članov, trije so bili proti, a bi za sprejem mnenja, da je zakon ustrezen, zanj morala glasovati večina od 17 članov odbora. Po vetu DS je bila za podporo zakonu namreč tudi na matičnem odboru potrebna absolutna večina.

V razpravi so poslanci ponovili že znana stališča, ki jih imajo njihove poslanske skupine. Svojega mnenja niso spremenili niti v SMC, kjer novele pri glasovanju v DZ niso podprli, ampak so se vzdržali. Poslanka SMC Mateja Udovč je danes dejala, da se zavzema za kakovostno in vsem dostopno javno šolstvo, zasebne šole pa morajo biti dodana vrednost in zdrava konkurenca javnim šolam.

Tadeja Šuštar iz NSi je menila, da je novela neustavna, kar izhaja tudi iz mnenja zakonodajno-pravne službe DZ. Tomaž Lisec iz SDS, ki se je strinjal, da je novela neustavna, je dejal, da zasebnim šolam še zmanjšuje pravice. Poslanka SDS Jelka Godec pa je izpostavila, da se bo zakon ne glede na četrtkovo glasovanje ponovno znašel pred ustavnimi sodniki.

Poslanec SD Matjaž Nemec je dejal, da podpira zasebno šolstvo, če to dopolnjuje mrežo javnih šol in če je tudi manj privilegiranim omogočeno, da se vpišejo v to šolo. Kot je poudaril, pa je proti temu, da se zasebno šolstvo stoodstotno financira z javnim denarjem.

O noveli bodo poslanci ponovno odločali na četrtkovi nujni seji DZ. Pri prvem glasovanju jo je podprlo 42 poslancev, po odložilnem vetu pa bo za ponovno potrditev treba prepričati absolutno večino oziroma 46 poslancev.

Jožica Ličen (photo: ARO) Jožica Ličen (photo: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi ...

Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc) Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ...

Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: ) Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: )

Bela zastava ni ponižujoča predaja

Po dveh letih vojne v Ukrajini, ki je terjala na obeh straneh preveč smrti, je poziv papeža Frančiška k pogajanjem več kot na mestu. A nekateri odzivi so bili ob besedi »bela zastava« burni, ...

Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc) Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc)

Iz istega gnezda odleteli na različna področja

Pred začetkom tedna katoliškega šolstva smo se v Kolokviju pogovarjali z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. Ana Ferš, Larisa Krajnc, Izidor Jelenc in Metod ...

Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc) Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc)

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje #video

Osrednje misijonske govore v sklopu 19. Radijskega misijona pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh. Nastajajo v krajih svetega Frančiška Asiškega. Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, ...