Ljubljana, nedelja, 15. september 2019, 11:56

AVDIO: Letovanja mladih v Domu Karitas Soča

Počitnic je konec, okrog 300 otrok in mladih pa ima prijetne spomine na letovanja, tako na Obali kot v planinah. V oddaji smo predstavili letovanja v Domu Karitas v Soči, kjer se otrokom neutrudno in s široko odprtimi srci razdajajo prostovoljci in sodelavci Škofijske Karitas Koper.


Granda: Od Slomška bi se morali naučiti samozavesti

Kaj bi bilo z Mariborom, če ne bi bilo leta 1859, je bilo izhodiščno vprašanje za okroglo mizo ob 160. obletnici prenosa škofijskega sedeža iz Št. Andraža v Maribor. Veličino blaženega škofa Antona Martina Slomška, ki je zaslužen za ta prenos, so opisovali zgodovinar in profesor dr. Stane Granda, duhovnik in profesor dr. Vinko Potočnik ter režiser David Sipoš.


Kovšca: Vlada je s kupovanjem všečnosti razdelila zelo veliko denarja

Slovenija zaostaja v konkurenčnosti in zaostaja v prilagajanju spremembam, ki se nam obetajo, je prepričan predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. V oddaji »Pogovor o« na Radiu Ognjišče je spregovoril o aktualnih političnih zadevah. Opozoril je, da je vlada Marjana Šarca s kupovanjem všečnosti na socialnem področju razdelila zelo veliko denarja.


Na Prevaljah ne bo nove Lekove tovarne

Na Prevaljah so razočarani. Negativno jih je presenetila Lekova poslovna odločitev o ustavitvi naložbe v novo tovarno na tem koncu Slovenije. Iz naše farmacevtske družbe, ki sodi pod okrilje švicarske multinacionalke Novartis, so sporočili, da so potezo potegnili po poglobljeni analizi in preučitvi vseh možnosti. Za projekt so prejeli državno spodbudo, a bodo že nakazan obrok sredstev vrnili skupaj z obrestmi.


Alarmi na otroški srčni kirurgiji so zvonili v prazno

Državni zbor po poldrugem mesecu počitnic spet odpira vrata. Zasedalo bo več parlamentarnih delovnih teles. S pospešeno močjo bo delo nadaljevala preiskovalna komisija za ugotavljanje odgovornosti na programu otroške kardiologije ter na področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom. Pred njenimi člani se bo v tem tednu zvrstilo več prič. Kaj bodo povedale?


Ob Mariji se vsak počuti varnega

Na Brezjah so pripravili praznovanje ob 112. obletnici kronanja Marije Pomagaj. Škof Jeglič je namreč na angelsko nedeljo 1907 z zlatima kronama okrasil Marijo in Dete v njenem naročju. Dogodka se vsako leto spominjajo s slovesno sveto mašo, ki jo je tokrat daroval mariborski nadškof Alojzij Cvikl. V pridigi je dejal, da se ob Mariji vsak izmed nas počuti varnega.


Delo dobro poznajo, a določenih nalog ne bodo smeli več opravljati

V Slovenji je veliko srednjih medicinskih sester in medicinskih tehnikov, ki izvajajo zahtevnejšo zdravstveno nego, a jim poklicnih kompetenc ni zagotovila formalna izobrazba, pridobili so jih z delom. Dalj časa so opozarjali na nepravično obravnavo, saj so posegali v delokrog diplomiranih medicinskih sester in medicinskih tehnikov. Država naj bi to področje le uredila v zakonu o zdravstveni dejavnosti. A zapletlo se je. Podlaga za ukrepanje je bil dokument o poklicnih kompetencah, ki mu je pristojni minister Aleš Šabeder spomladi s podpisom soglasja prižgal zeleno luč, s čimer so stekli tudi nekateri roki. Ker je tudi ob pomanjkanju enotnih navodil prišlo do različnih razlag, način prehoda na novo ureditev prinaša precej težav. Tudi drugače pomislekov ni malo.


Novkovič o političnih pritiskih na kadrovanje v Sloveniji

Slovenijo je zajela afera koruptivnega dejanja generalnega sekretarja stranke LMŠ Braneta Kralja. Ta je na predsednico nadzornega sveta pri Uradnem listu Ireno Prijović vršil pritisk, naj za direktorja UL imenuje Igorja Šoltesa. Kralja je prijavila pristojnim organom. Če do prijave ne pride, se zdi, da problemov s korupcijo Slovenija nima.


Z grobišča pod Macesnovo gorico začeli odstranjevati kamenje

Z grobišča pod Macesnovo gorico so začeli odstranjevati kamenje. Najdeni predmeti, svetinjice in rožni venci dokazujejo, da gre pretežno za slovenske žrtve komunističnega nasilja.


Avdio: Glasbena šola v Ajdovščini in njeno pročelje

Glasbena šola Vinka Vodopivca v Ajdovščini se seli v nove prostore, ki jih je dobila po 70. letih, na pročelju ima velik napis, v katerem pa ni imena skladatelja in duhovnika Vinka Vodopivca. Navedbe, da je  glasbena šola iz  napisa umaknila ime duhovnika in skladatelja, smo želeli preveriti tudi mi. Dejstvo je, da prejšnja zgradba ni imela velikega napisa na pročelju, ampak le tablo, ki pa so jo prenesli na novo zgradbo. Velik napis pa nosi samo besede Glasbena šola Ajdovščina, kar je eno od dveh uradnih imen ustanove. Ravnateljica Glasbene šole Bernarda Paškvan je v pogovoru za Radio Ognjišče dejala, da Vodopivec vsekakor ostaja del imena Glasbene šole.


Novejše novice | Starejše novice