Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Sirija v vojni (foto: Radio Vatikan)
Sirija v vojni

Sirija: Papež pisal Assadu zaradi humanitarne katastrofe

Svet | 23.07.2019, 08:21 Marta Jerebič

Papež Frančišek sirskega predsednika Bašarja al-Assada v pismu poziva h konkretnim rešitvam humanitarne krize v tej državi. Razmere so še posebej kritične na območju Idlib, ki ga zasedajo uporniki in je tarča nenehnih letalskih napadov vladne vojske. Samo včeraj je v napadu umrlo več kot 40 ljudi. Sirski predsednik je papeževo pismo prejel včeraj. V Damasku mu ga je izročil vodja vatikanskega Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju, kardinal Peter Turkson.

Papež že vse od začetka vojne zaskrbljeno in z bolečino v srcu spremlja razmere v Siriji in usodo tamkajšnjih prebivalcev, zlasti otrok, ki so vključeni v krvave spopade. Al Assada tokrat v pismu poziva, naj zaščiti civilno prebivalstvo; prepreči nadaljevanje humanitarne katastrofe na območju Idliba, najde konkretne rešitve za vrnitev beguncev in drugih notranje razseljenih ljudi, izpusti politične zapornike, z njimi ravna človeško, družinam omogoči dostop do informacij o njihovih bližnjih, vzpostavi dialog in pogajanja ter sproži proces sprave. Papeža pri pisanju pisma ni vodil političen namen, ampak zaskrbljenost zaradi humanitarnih razmer, je v pogovoru za Vatican News dejal vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin. Vsebino pisma namreč razberemo iz tega intervjuja, saj javno ni bilo objavljeno.

Papež je v zadnjih šestih letih že velikokrat opozoril na razmere v Siriji. Več kot 10 pozivov je izrazil pri nedeljskih opoldanskih nagovorih. Država je vedno omenjena v poslanicah Urbi et Orbi; pogosto pri sredinih splošnih avdiencah in križevem potu v rimskem koloseju. Papež je al-Assadu pisal že leta 2016, leta 2013 ob vrhu G20 v Sankt Peterburgu pa tudi ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

»Koliko krvi je že bilo prelite in koliko trpljenja bo še naloženega, preden se bo našla politična rešitev za krizo?“ To vprašanje, ki ga je papež postavil nekaj dni po svoji izvolitvi, ponavlja že šest let in je žal še vedno aktualno.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...