Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

AVDIO: Kaj bi sprožila ukinitev spovedne molčečnosti?

Svet | 15.07.2019, 12:19 Marjana Debevec

Po več državah se ob spolnih zlorabah v Cerkvi pojavljajo zahteve za ukinitev spovedne molčečnosti. To so z zakonom poskušali tudi v Kaliforniji, a je civilna pobuda zakon preprečila.

Civilna pobuda v Kaliforniji je na oblasti poslala 140 tisoč pisem, 17 tisoč elektronskih sporočil in na stotine telefonskih klicev ter tako preprečila zakon, ki bi v primeru spolne zlorabe ukinil spovedno molčečnost. Proti takšnemu zakonu so se zavzeli tudi muslimanski, pravoslavni in drugi krščanski voditelji. V skupni izjavi so obsodili napad na versko svobodo. »Država ne more in ne sme svojih civilno pravnih zakonov vsiljevat cerkvenemu pravnemu redu, še najmanj pa ko gre za spovedno molčečnost.

Zato nobena država ali katero koli sodišče ne more in nima pravice zahtevati prekinitev spovedne molčečnosti, v nobenem primeru. In to gre proti svobodi Cerkve, ki ne dobiva svojega zakonodajstva od nobene države, ampak od Boga,« je za naš radio povedal rektor Marijinega narodnega svetišča na Brezjah dr. p. Robert Bahčič. Vsako poseganje politike ali civilnega prava na področje spovedne molčečnosti namreč pomeni napad na svobodo Cerkve, ki svoje legitimnosti ni dobila od posameznih držav, temveč od Boga samega; takšno poseganje pa bi bila tudi kršitev verske svobode.

Sodobni človek po besedah p. Bahčiča potrebuje prostor, kjer bo lahko slišan, kjer bo lahko odprl vrata lastne vesti in kjer bo lahko prepričan, da je varovan in zaščiten, kar so poudarili tudi na vatikanskem simpoziju o spovedni molčečnosti. »Tak prostor je ravno spovednica. Izpostavljeno je bilo, da kdorkoli pristopi k spovedi, lahko izkusi pomirjujoče in zdravilne učinke brezpogojnega Božjega odpuščanja, obenem pa ima pravico do absolutne gotovosti, da bo to, česar se je spovedal znotraj zakramentalnega prostora, za vedno ostalo zapečateno, tudi po njegovi smrti,« še pravi p. Bahčič.

Svet, Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.