Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Evtanazija, zdravniška postelja (foto: Pixabay)
Evtanazija, zdravniška postelja

Zakaj Lambert umira od lakote in žeje?

Slovenija | 09.07.2019, 00:10 Marjana Debevec

Po svetu se vrstijo odzivi na odvzem hrane in tekočine Francozu Vincentu Lambertu, ki je po prometni nesreči 11 let v stanju minimalne zavesti. Komisija Združenih narodov za človekove pravice je od Pariza zahtevala, naj z zdravstveno oskrbo nadaljuje, papež pa je glede njegovega primera večkrat poudaril, da je treba življenje varovati vse do naravne smrti.

Vincent Lambert umira od lakote in žeje. Zdravstveno osebje v bolnišnici v Reimsu mu je 2. julija prenehalo dovajati hrano in vodo in to kljub temu, da Vincent Lambert diha sam in ni pri koncu življenja.

Odločitev je kljub pozivom Združenih narodov, naj Lamberta ohranijo pri življenju, sprejelo najvišje francosko sodišče, čeprav je Francija podpisala mednarodno konvencijo o zaščiti invalidnih oseb. Mnogi so do te odločitve kritični.

Papež Frančišek je v podporo Lambertu poslal več pozivov ter se zavzel za spoštovanje življenja vse do naravnega konca in proti kulturi, ki zavrže nekoristne ljudi. »Naša dolžnost je zavarovati življenje«, je bil odločen sveti oče.

Lambertova mati je pokazala posnetke, kjer njen sin obrača glavo in se odziva na besede, vendar njeni pozivi niso bili uslišani.

Nadškof v Reimsu pa se sprašuje, zakaj Lamberta niso preselili v kakšno drugo ustanovo, kjer skrbijo za njemu podobne bolnike. »Človeška družba ne bi smela pustiti svojega člana umreti od lakote in žeje«, je zapisal.

»Dovoliti si prenehati z zdravljenjem, ker se nam to zdi predrago, ali pa ker bi bilo nekoristno pustiti človeka živeti, bi uničilo ves trud naše civilizacije«, je še dodal nadškof, ki je prepričan, da se veličina človeštva meri po tem, kako skrbi za najbolj krhke in ranljive.

Po besedah pariškega nadškofa pa postajamo družba, ki ljudi obravnava kot funkcionalne robote, ki jih je mogoče odstraniti, ko ne služijo več.

Za Lambertovo življenje so se brez uspeha zavzeli tudi mnogi drugi visoki predstavniki vatikanskih uradov in krajevne Cerkve.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Politika, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...