Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež med mašo za migrante (foto: Vatican News)
Papež med mašo za migrante

»Vsi smo odgovorni za odrinjene v družbi!«

Svet | 08.07.2019, 11:48 Marjana Debevec

Božja beseda nas vabi, naj v polnosti zaupamo Bogu, tudi v trenutkih preizkušnje, je med dopoldansko sveto mašo ob 6. obletnici obiska Lampeduse dejal papež Frančišek. Maše se je udeležilo približno 250 migrantov, beguncev in ljudi, ki se trudijo, da bi rešili čim več njihovih življenj.

Jezus je posebno pozornost posvečal zadnjim v družbi. Danes je veliko teh zadnjih, med katerimi so po papeževih besedah zatirani, ostareli, odrinjeni na rob družbe, bolni in najmanjši.

Ob 6. obletnici svojega obiska Lampeduse je posebno misel namenil tistim zadnjim, ki kličejo h Gospodu, da bi jih odrešil trpljenja. »Gre za zadnje, ki so jih prevarali in pustili umreti v puščavi; gre za zadnje, nad katerimi izvajajo nasilje in zlorabe v raznih taboriščih; gre za zadnje, ki izzivajo valove krutega morja; gre za tiste, ki so predolgo nastanjeni v začasnih zbirnih centrih, da bi se lahko ti še imenovali začasni centri. To so samo nekateri med zadnjimi, za katere nas Jezus vabi, da jih ljubimo in znova dvignemo«, je dejal sveti oče.

Obrobja naših mest so na žalost polna zavrženih, zlorabljenih, zapuščenih, trpečih in odrinjenih ljudi. Po papeževih besedah smo jih poklicani tolažiti in jim nuditi usmiljenje, nasititi njihovo lakoto in žejo po pravičnosti ter jim dati občutiti skrbno Božje očetovstvo.

»Ne gre samo za družbena ali migrantska vprašanja, ampak gre za osebe; ne gre tudi samo za migrante, ampak so ti danes simbol vseh zavrženih v globalizirani družbi«, je bil odločen papež.

Vsi mi imamo veliko odgovornost za odrinjene, ki bi sicer ostali zadaj v družbi. Tej odgovornosti po papeževih besedah ne more ubežati nihče, kdor želi prispevati k dovršitvi poslanstva odrešenja in osvoboditve, h kateremu nas vabi Gospod.

Ob koncu svete maše je vsakega navzočega tudi osebno pozdravil in jim tako zagotovil svojo bližino.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...