Ljubljana, petek, 13. december 2019, 16:19

Zlatomašnik papež Frančišek

Duhovništvo ni bila prva poklicna izbira sedanjega papeža. Diplomiral je s področja kemijske tehnologije, zanimala sta ga tudi nogomet in tango. Sedemnajstletni Jorge Maria Bergoglio je hotel leta 1953 s svojimi prijatelji v Buenos Airesu praznovati dan študentov. Pred tem je šel k maši in tam srečal duhovnika patra Carlosa Duarteja, kar je spremenilo njegovo življenje. Pet let kasneje je vstopil v jezuitski noviciat, čez enajst let pa je v argentinski Cordobi postal duhovnik. V nedeljo se bodo zlatomašnika spomnili pri vseh bogoslužjih v Rimu.


AVDIO: Novinar Jože Možina izdal izjemno zgodovinsko delo o bratomorni vojni

V Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani je bila predstavitev knjige Jožeta Možine z naslovom Slovenski razkol.


Preganjanje kristjanov v belih rokavicah

Preganjanje kristjanov in mučeništvo. O tem je papež danes govoril pri splošni avdienci. Razlagal je odlomek iz Apostolskih del, ki opisuje apostola Pavla v Jeruzalemu, ko se je vklenjen v verige zagovarjal pred kraljem Agripom.


Slovenija piha 0,0

Kakšna je statistika nesreč s smrtnim izidom zaradi alkohola in drog v krvi do decembra 2019? Letos je zaradi tega umrlo že 31 ljudi, 659 pa jih je bilo hudo ali lažje telesno poškodovanih.


VIDEO: Kardinal Tagle na čelo pomembnega vatikanskega dikasterija

Papež je na včerajšnji praznik Brezmadežne za novega prefekta Kongregacije za evangelizacijo narodov imenoval manilskega nadškofa, kardinala Luisa Antonia Tagleja. Ta poteza po pisanju analitikov 62-letnemu azijskemu prelatu povečuje možnost, da bi nekega dne morda postal papež. Spomnimo, da je kardinal Tagle odprl tudi letošnji misijon na Radiu Ognjišče.


Papež Frančišek: Sledimo Mariji v njeni ponižnosti in predanosti Bogu

Na praznik brezmadežnega spočetja Device Marije je papež Frančišek, z okna apostolske palače, nagovoril romarje zbrane na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Po molitvi in blagoslovu je najprej vse seznanil z včerajšnjo beatifikacijo v Gvatemali, kjer je bil med blažene prištet redovnik Giacomo Miller. Leta 1982 je v državljanski vojni, kot vzoren vzgojitelj mladih, bil umorjen iz sovraštva do vere. Za tem je sveti oče povabil, naj z molitvijo podpremo jutrišnje pariško srečanje voditeljev Ukrajine, Rusije, Francije in Nemčije z namenom končanja konflikta na vzhodu Ukrajine.


Negospodarno ravnanje v Telekomu

Prihodnji teden bo zasedala komisija za nadzor javnih financ, in sicer na zahtevo SDS bo obravnavala Telekom Slovenije in njegovo neučinkovito upravljanje. Po navedbah poslanca SDS Anžeta Logarja gre za klasičen primer slabega ravnanja z državno srebrnino.


Zavod ŽIV!M : LPP

Mineva eno leto od odstranitve oglasa Zavoda Živim z avtobusa Ljubljanskega potniškega prometa. Od vseh vloženih prijav je najbolj pomemben odgovor Zagovornika načela enakosti.


AVDIO: Veselje koroških Slovencev ob imenovanju Marketza za škofa

Potem, ko je bil koroški Slovenec in predsednik tamkajšnje Karitas Jože Marketz imenovan za novega krškega škofa, se vrstijo odzivi. Za slovenske vernike na Koroškem je odločitev Vatikana veliko priznanje, poudarjata dekan iz Bilčovsa Janko Krištof in urednica cerkvenega lista krške škofije Mateja Rihter. Voščila so poslali tudi Svet slovenskih organizacij, Narodni svet koroških Slovencev in predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof Stanislav Zore.


Koroški Slovenec Marketz imenovan za krškega škofa

Vatikan je opoldne sporočil, da je papež Frančišek koroškega Slovenca in predsednika Koroške Karitas Jožeta Marketza imenoval za novega škofa krške škofije.


Novejše novice | Starejše novice