Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

V Venezueli novi protesti

Svet | 05.07.2019, 10:50 Andrej Šinko

Venezuela se še vedno sooča z izjemno politično in humanitarno krizo, zato je Juan Guaidò, vodja opozicije in začasni predsednik države, ki ga priznava del mednarodne skupnosti, sklical nove proteste zoper vladavino socialističnega predsednika Nicolasa Madura. Po poročanju Radia Vatikan številni zaradi hudega pomanjkanja še vedno poskušajo zapustiti državo, socialistični režim pa nadaljuje z nasiljem nad protestniki in nasprotniki.

Venezuela je še vedno soočena s političnim spopadom, med Guaidojem in Madurom. Režim slednjega še vedno zelo nasilno posreduje proti državljanom, ukrepal pa je tudi zoper pripadnike vojske, ki so stopili na stran Guaidoja. Zato protestniki zahtevajo prenehanje mučenja, ubijanja in zlorab človekovih pravic. Ob tem pa pozivajo tudi Združene narode in mednarodno skupnost, da jih podpre.

Visoki komisariat Združenih narodov za človekove pravice je v poročilu opozoril na »izjemno veliko število« domnevnih izvensodnih pobojev v Venezueli. Lani je bilo v operacijah zaradi upiranja oblastem ubitih skoraj 5300 ljudi, letos do 9. maja pa več kot 1500, kaže poročilo. Približno 800 ljudi pa ostaja v priporu, potem ko so jih arbitrarno priprli.

Ljudje sicer še vedno trpijo hudo pomanjkanje, čeprav se je mednarodna skupnost trudila zagotoviti nujne potrebščine. Predstavnica italijanske humanitarne organizacije Rosangela Catanese, ki se je pred kratkim vrnila iz Karakasa, je v intervjuju za Radio Vatikan dejala, da je v supermarketih možno dobiti marsikaj, vendar po cenah, ki so nevzdržne. Tako lahko ljudje po njenih besedah za minimalno plačo kupijo deset litrov pitne vode, kar pa da še naprej vpliva na izseljevanje Venezuelcev.

Po poročanju Radia Vatikan krajevna Cerkev zato intenzivno išče rešitve za končanje kaotičnih razmer. Na katoliški univerzi v Karakasu so pripravili celo posvet o izvedljivem in demokratičnem izhodu iz krize. Povabilo je naslovljeno na vse člane civilne družbe, k iskanju rešitev in predlogov pa so posebej povabljeni duhovniki ter verski in pastoralni delavci.

Jezuitski duhovnik Luis Ovando Hernandez je spomnil na leto1989, leto hudih protestov in več tisoč mrtvih med vladavino predsednika Carlosa Andrés Péreza Rodrígueza, ko je Cerkev soočila vpletene akterje, pogovori pa so dali izjemne plodove miru. Oče Hernandez je dejal, da so bile tudi zdaj dane določene zaveze, ki jih je treba uresničiti.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...