Ljubljana, četrtek, 22. avgust 2019, 19:50

Na hrvaškem slovesnosti ob operaciji Nevihta, ki je končala vojno

Na Hrvaškem obeležujejo dan zmage, domovinske hvaležnosti in veteranov ob 24. obletnici vojaške operacije Nevihta. Z njo se je leta 1995 končala vojna na Hrvaškem, država pa si je povrnila približno petino ozemlja. Hrvaški politični vrh je že zjutraj v Kninu položil venec k spomeniku žrtvam, sledili pa sta slovesnost in osrednja sveta maša. V Srbiji sicer poudarjajo, da je bila Nevihta zločinska operacija etničnega čiščenja hrvaškega ozemlja.


Medžugorje ponuja novi model evangelizacije

S sveto mašo, ki jo je ob somaševanju 620 nadškofov, škofov in duhovnikov daroval papežev vikar za rimsko škofijo Angelo De Donatis, se je v Medžugorju začel jubilejni 30. Festival mladih. Poleg deset tisočih mladih v tej hercegovski vasici, si je odprtje festivala preko neposrednega prenosa na spletu ogledalo rekordnih 1,7 milijona ljudi po svetu.


Medžugorje, tretji najbolj priljubljeni cilj romanj, za svetiščem v Lurdu in Fatimi v znamenju mladih

Več tisoč mladih se je zgrnilo v Medžugorje, kjer se je tudi uradno začenja 30-to srečanje mladih. Sveto mašo ob začetku petdnevnega dogajanja bo drevi daroval papežev vikar za rimsko škofijo, kardinal Angelo De Donatis.


AVDIO: Primer Emanuele Orlandi bo še naprej buril duhove

Primer hčere nekdanjega visokega vatikanskega uslužbenca, Emanuele Orlandi, ki je pogrešana že 36 let, bo v Italiji še naprej buril duhove. Zadnje raziskave na pokopališču v Vatikanu niso privedle do njenih posmrtnih ostankov.


Umrl kubanski kardinal, ki je sprejel tri papeže

V petek je umrl 82-letni kubanski kardinal Jaime Ortega. Havansko nadškofijo je vodil 34 let, do leta 2016. V tem času je sprejel tri Petrove naslednike: Janeza Pavla II. leta 1998, Benedikta XVI. leta 2012, Frančiška pa leta 2015 in 2016, ko je v Havani prišlo do zgodovinskega srečanja med Frančiškom in ruskim patriarhom Kirilom.


Bi lahko potovanje Frančiška v Irak postalo najpomembnejše papeževo potovanje vseh časov?

Papežev obisk v Iraku bi bilo lahko najpomembnejše papeško potovanje vseh časov, menijo analitiki. A čeprav je Frančišek izrazil namero, da to državo obišče prihodnje leto in so priprave že v teku, je potovanje zaradi napetih razmer na Bližnjem vzhodu še vedno negotovo.


AVDIO: Boris Johnson prevzel krmilo - kam bo popeljal Veliko Britanijo?

V Veliki Britaniji je Theresa May le še danes sedela na premierskem stolčku. V parlamentu je odgovorila na zadnja poslanska vprašanja in nato pred sedežem vlade poslovilne besede namenila tudi državljanom. Kot je poudarila, ji je bilo v čast služiti Združenemu kraljestvu. Funkcijo ministrske predsednice je opravljala tri leta. Zdaj je kraljici Elizabeti II. uradno predala odstopno izjavo, ta je že imenovala njenega naslednika. To je postal Boris Johnson, ki so ga pred tem za svojega novega vodjo izbrali konservativci - vodilna stranka na Otoku.


VB želi na Severnem Irskem uzakoniti splav in istospolne poroke

Škofje Severne Irske so odločno proti uzakonitvi splava in istospolnih porok. To v tej državi, ki je del Velike Britanije, želi uvesti London prek zakonskega dopolnila, brez posvetovanja javnosti. Škofje so opozorili, da gre za kršitev velikonočnega sporazuma iz leta 1998, ki Severni Irski daje avtonomijo pri odločanju o takšnih zadevah.


Takšno ravnanje z migranti bi moralo vzbuditi nestrinjanje pri vseh verujočih

Bodo ZDA ukinile program za preseljevanje beguncev? Ta je z zakonom nastal leta 1980, omogoča pa trajno preselitev beguncev s kriznih območij – v zadnjih letih zlasti z Bližnjega vzhoda. Odločitev o letni kvoti in seznamu držav, iz katerih se begunci lahko preselijo, je v pristojnosti predsednika ZDA. V zadnjih letih se je kvota gibala od 50 do 75 tisoč na leto, Donald Trump pa jo je začel zmanjševati. Letos bo v ZDA prek tega programa prišlo 30 tisoč ljudi, po poročanju revije Politico pa bo ta številka prihodnje leto praktično nič. Med tistimi, ki so se na to napoved odzvali kritično, so tudi ameriški škofje.


Na Mladifestu v Medžugorje prvič številni škofje in kardinali

V Medžugorju je vse nared za 30. Festival mladih. Pod geslom »Hôdi za menoj!« bo potekal od 1. do 6. avgusta.


Novejše novice | Starejše novice