Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Smrt z obešanjem, ker naj bi užalila preroka Mohameda?

Svet | 29.06.2019, 00:14 Marjana Debevec

Odvetnik Asie Bibi, ki je med tem že prispela v Kanado, se znova bori proti smrtni obsodbi v procesu o bogoskrunstvu. Pred vrhovnim sodiščem bo tokrat zagovarjal krščanski par v Lahoreju. Zakonca v zaporu čakata na izvršitev smrtne kazni od leta 2014, ko sta bila obtožena, da sta užalila preroka Mohameda.

Odvetniku Saifulu Malooku je po poročanju Družine že v primeru Asie Bibi uspelo spodbijati smrtno obsodbo zaradi bogoskrunstva, zdaj pa bo na podoben način poskusil pomagati krščanskemu paru v Lahoreju. Invalidni Emmanuel in njegova žena sta bila aretirana leta 2013, ker naj bi preko telefona pošiljala sporočila, ki so žalila preroka Mohameda. Obsojena sta bila na smrt z obešenjem in denarno kazen v višini 2.000 ameriških dolarjev, čeprav SIM kartice, predložene kot dokazni material, ni bilo mogoče brez dvoma pripisati obtožencu.

Zakonca je ovadil islamski pridigar, ki je trdil, da sta njemu in drugim muslimanom pošiljala bogoskrunska sporočila. Kristjana sta v svojo obrambo zatrjevala, da sta nepismena in da ne obvladata angleškega jezika. Tožniki naj bi SIM kartico pridobili na nezakonit način.

V Pakistanu obtožbe bogoskrunstva pogosto zlorabljajo za poravnavo osebnih sporov. Smrtne kazni zaradi bogoskrunstva sicer doslej še niso izvršili, toda obsojenci pogosto dolga leta preživijo v zaporu, mnogi umrejo nasilne smrti ali pa morajo po izpustitvi računati na to, da jih bo njihova okolica izločila.

Največ pozornosti svetovnih medijev je doslej pritegnil primer Asie Bibi, ki zdaj s svojo družino že živi v Kanadi. Organizacije, ki se borijo za človekove pravice, pa opozarjajo, da v Pakistanu podobno usodo doživlja več sto ljudi.

Svet, Cerkev po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...