Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Škofje v Hongkongu podprli protestnike

Svet | 17.06.2019, 15:11 Petra Stopar

Hongkong so minuli konec tedna zajele največje demonstracije v zgodovini te nekdanje britanske kolonije. Državljani se bojijo, da ga bo hongkonška vlada prepustila v popolno oblast komunistični partiji v Pekingu. Zaradi dogajanja je v skrbeh tudi tamkajšnja Katoliška Cerkev.

Skoraj dva milijona protestnikov vseh družbenih sfer in starosti je v Hongkongu protestiralo proti sprejemu zakona o izročanju osumljencev kaznivih dejanj Ljudski republiki Kitajski. Niso namreč zadovoljni z ukrepom vlade, da postopek za nedoločen čas ustavi, zahtevajo popoln umik zakona.

Pozivi k odstopu voditeljice vlade

Potem ko so več ur na avtocesti preprečevali dostop do parlamenta, so se danes zjutraj umaknili in promet je znova stekel. Oblasti so medtem iz zapora predčasno izpustile enega od glavnih protivladnih aktivistov in zagovornika demokracije Joshuo Wonga. Ta je podprl proteste, voditeljico hongkonške vlade Carrie Lam, ki ji očita naklonjenost oblastem v Pekingu, pa pozval k odstopu, k čemer so jo pozivali tudi vsi ostali demonstranti.

Kritiki opozarjajo, da bi sprejetje zakona o izročanju vodilo v nadaljnje razkrajanje sodne neodvisnosti ter da se dolga roka kitajske komunistične partije vmešava v politiko nekdanje britanske kolonije, ki je leta 1997 znova prešla pod Kitajsko, a ohranila določeno avtonomijo. Zakon naj bi namreč Pekingu omogočil, da političnim nasprotnikom in kritikom partije sodi na celinskem delu Kitajske.

Protesti v Hongkongu
Protesti v Hongkongu © Wikimedia Commons

Na demonstracijah tudi Komisija Pravičnost in mir

Demonstracij so se udeležili tudi predstavniki Katoliške Cerkve oziroma Komisije Pravičnost in mir. Že prejšnji teden sta prizadevanja protestnikov, večinoma mladih, podprla nekdanji hongkonški škof kardinal Joseph Zen in pomožni škof Joseph Ha, ter s prošnjo za mir na območju darovala tudi sveto mašo. Ker je demonstracije na trenutke spremljalo nasilje, je škofija v Hongkongu tako vlado kot protestnike pozvala k zadržanosti in iskanju rešitev po mirni in razumni poti.

Predstavniki Katoliške Cerkve v Hongkongu, med njimi spredaj kardinal Joseph Zen
Predstavniki Katoliške Cerkve v Hongkongu, med njimi spredaj kardinal Joseph Zen © Wikimedia Commons

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...