Ljubljana, torek, 17. september 2019, 17:14

AVDIO: Bo politiko ZDA pomagala krojiti nekdanja škofijka?

Komisija za vrednostne papirje in borzo čez veliko lužo bo v kratkem iskala novega člana. Čez nekaj mesecev bo namreč s svojega mesta v njej odšel Robert Jackson. V demokratski stranki razmišljajo, da bi ga lahko zamenjala tudi doktorica prava in redna profesorica na Univerzi Georgetown v Washingtonu, Slovenka Urška Velikonja. Je tudi nekdanja dijakinja Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani. Med počitnicami v domovini nam je potrdila, da je prejela povabilo h kandidaturi.


Bo Vladimirja Putina jutri bolela glava?

Kaj bodo prinesle današnje lokalne in regionalne volitve v Rusiji? Rezultati nikakor ne bodo prelomni, poudarja politični analitik dr. Aleš Maver. V obdobju vladavine Vladimirja Putina gre le novo rutinsko glasovanje, pri katerem prava opozicija nima nikakršnih možnosti. Vzpostavljene so namreč razmere, v katerih so tako na državni kot tudi na lokalni in regionalni ravni v parlamentih poleg predsednikove Enotne Rusije zastopane le še nekatere marionetne stranke, kot so komunisti, liberalni demokrati in Pravična Rusija, ki podpirajo aktualno oblast.


Umrl nekdanji zimbabvejski diktator Mugabe, ki je svojo državo pahnil v revščino

Umrl je Robert Mugabe, prvi predsednik Zimbabveja po osamosvojitvi te države v Afriki od Združenega kraljestva. Star je bil 95 let. Predlani ga je z oblasti odnesel vojaški udar. Zadnje mesece se je zdravil v Singapurju.


Papež: Evtanazija le navidezna svoboda

Evtanazija, ki je že uzakonjena v nekaterih državah, samo navidezno predstavlja večjo svobodo, dejansko pa temelji na utilitarističnem pojmovanju osebe. Človek po tej viziji postane nekoristen oziroma se o njem govori le kot o strošku, če z medicinskega vidika nima upanja za izboljšanje ali se ne more več izogniti bolečini. Papež je o tem včeraj spregovoril Italijanskemu združenju za medicinsko onkologijo. Poudaril je, da je treba zdravljenje narediti bolj osebno.


Na Saškem in v Brandenburgu koaliciji z močnim levim pridihom?

Deželam Saška in Brandenburg na vzhodu Nemčije se obetata koaliciji z močnim levim pridihom. Tako je rezultate včerajšnjih regionalnih volitev v največjem evropskem gospodarstvu komentiral politični analitik dr. Aleš Maver. V obeh so skupaj največ podpore prejele do zdaj vladajoče stranke, a so utrpele tudi precejšnje izgube. Glasove jim je pobrala Alternativa za Nemčijo. Zmage na majskih volitvah v Evropski parlament ni ponovila, vendar se še naprej krepi. Zaskrbljujoča je nizka volilna udeležba.


Razkritja Slovenca močno zamajala eno od balkanskih vlad

Severna Makedonija, ki jo pod tem imenom poznamo dobrega pol leta, se ne uspe izviti iz primeža politične krize. V kaotične razmere je udarila še izsiljevalska afera. Pod vprašaj je postavila vse dozdajšnje delo posebnega državnega tožilstva za boj proti organiziranemu kriminalu in močno zamajala vlado socialista Zorana Zaeva. Bo ta padla zaradi razkritij, ki jih je v italijanskem časopisu La Verita objavil slovenski geopolitični analitik dr. Laris Gaiser?


Italija: Prej desno, zdaj levo usmerjena vlada

V Italiji je prišlo do umiritve politične krize, a kako dolgo bo to trajalo, ne želi napovedovati nihče. Giuseppe Conte, ki je prejel nov mandat za sestavo vlade, je že zavihal rokave in vodi pogovore. Vse kaže, da bosta Gibanje Pet zvezd in Demokratska stranka, ki sta si bila v preteklih mesecih večkrat v laseh, za nekaj časa zakopala bojno sekiro. Njuno sodelovanje bi utegnilo naleteti na dodatno podporo - prihajala naj bi z leve strani.


Na Kitajskem po sporazumu z Vatikanom posvečena prva škofa

Na podlagi sporazuma med Kitajsko in Svetim sedežem o imenovanjih škofov, ki je bil podpisan pred enim letom, je bil na Kitajskem v ponedeljek posvečen prvi škof, danes pa še drugi.


Matos o požarih v amazonskem pragozdu

Na ponedeljkovem protestu pred brazilskim veleposlaništvom so udeleženci opozorili na neukrepanje ob požaru amazonskega pragozda v Braziliji. Kaj je v ozadju požarov, smo vprašali direktorja zavoda Park Istra dr. Janeza Matosa.


AVDIO: V Ruandi s pomočjo slovenskega podjetja do boljšega življenja

Slovenija je ponudila svojo roko Afriki tudi v Ruandi. V sodelovanju s tamkajšnjo Karitas pomaga najrevnejšim prebivalcem okrožja Karongi. Gre za projekt učinkovitejše rabe virov za trajnostno preživetje, ki ga koordinira Slovenska Karitas v obdobju od leta 2018 do 2020, sofinancira pa ga slovensko zunanje ministrstvo v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja.


Novejše novice | Starejše novice