Ljubljana, četrtek, 18. julij 2019, 21:27

Novi predsednik Evropskega parlamenta Italijan David Sassoli

Evropski parlament bo v prvi polovici petletnega mandata vodil David Sassoli iz politične skupine Socialistov in demokratov. V drugem krogu glasovanja je dobil potrebno absolutno večino, podprlo ga je 345 evropskih poslancev. Po razglasitvi rezultata je nagovoril parlament in se poslancem, ki so njegovo izvolitev pospremili z aplavzom, zahvalil za podporo.


Voditelji EU za predsednico Evropske komisije predlagajo Ursulo von der Leyen

Voditelji članic Evropske unije so dosegli kompromis o vodilnih položajih v uniji. Za predsednico Evropske komisije predlagajo Nemko Ursulo von der Leyen, za predsednika Evropskega sveta so izbrali Belgijca Charlesa Michela, za predsednico ECB so imenovali Francozinjo Christine Lagarde, za visokega zunanjepolitičnega predstavnika pa Španca Josepa Borrella.


Francosko sodišče: Lamberta bodo izstradali do smrti

Najvišje francosko sodišče je v soboto odločilo, da bodo tetraplegiku Vincentu Lambertu, ki je že več kot desetletje v stanju minimalne zavesti, prenehali dovajati hrano in pijačo in ga tako umorili. Njegov primer je bil mesece v središču razprave o evtanaziji.


Zgled kulture srečanja na Korejskem polotoku

Na mednarodnem parketu odmeva novo srečanje voditeljev ZDA in Severne Koreje Donalda Trumpa in Kim Džong Una. Na približno uro dolgih pogovorih na demilitariziranem območju, ki ločuje državi na polotoku jutranje tišine, je bil prisoten tudi južnokorejski predsednik Mun Dže In.


Smrt z obešanjem, ker naj bi užalila preroka Mohameda?

Odvetnik Asie Bibi, ki je med tem že prispela v Kanado, se znova bori proti smrtni obsodbi v procesu o bogoskrunstvu. Pred vrhovnim sodiščem bo tokrat zagovarjal krščanski par v Lahoreju. Zakonca v zaporu čakata na izvršitev smrtne kazni od leta 2014, ko sta bila obtožena, da sta užalila preroka Mohameda.


Fotografija, ki je presunila svet

Fotografija salvadorskega migranta in njegove dveletne hčerkice, ki sta se utopila med poskusom prečkanja reke Rio Grande na mehiški meji z ZDA, je pretresla in sprožila ogorčenje v svetu.


P. Šteko ob 38-letnici prikazovanj v Medžugorju: Tukaj se nas dotika mir

25. junija je minilo 38 let od prvih prikazovanj v Medžugorju. Ob tej priložnosti je tja poromalo veliko ljudi, tudi iz Slovenije. Slovesno somaševanje je vodil provincial hercegovske frančiškanske province pater Miljenko Šteko. V pridigi je dejal, da se je Medžugorje v vseh teh letih vračalo k izvirom krščanske pobožnosti ter nenehno vabilo k učenju molitve in posta.


Ni prostora za egoizem v duši kristjana

Papež Frančišek je pri splošni avdienci govoril o življenju prvih krščanskih skupnosti, ki je opisano v apostolskih delih. Ljubezen do Boga in ljubezen do bratov sta bili dve temeljni potezi.


Misijonarka v Ruandi: Najlepša hvala vsem darovalcem!

Slovenska karitas je sporočila, da so s pomočjo zbranih sredstev iz akcije »Za srce Afrike« ter Misijonskega središča Slovenije ta konec tedna na revnem podeželju v Ruandi blagoslovili nove prostore zdravstvenega centra. Tako Karitas kot misijonarka s. Anka Burger vsem darovalcem iz Slovenije vzklikata »iskrena hvala«.


Spolne zlorabe v protestantskih skupnostih

Tudi protestantske skupnosti v ZDA pretresajo zlorabe. Največja skupnost – Južna baptistična konvencija – je pred kratkim o tem razpravljala na letnem srečanju v Alabami.


Novejše novice | Starejše novice