Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
 (foto: Matjaž Merljak)

18. Vseslovensko srečanje v državnem zboru

Slovenci po svetu | 04.07.2019, 23:50 Matjaž Merljak

Sloven'c, tvoja zemlja je zdrava…, pa vendar mladi odhajajo, je naslov srečanja rojakov iz zamejstva in vsega sveta, ki je že osemnajstič potekalo v veliki dvorani parlamenta. Gre za tradicionalno srečanje, ki je lani zaradi predčasnih parlamentarnih volitev odpadlo in si je letos zadalo izzivalno tematiko: katere ukrepe bi morala sprejeti država, da bi mlade spodbujala k vračanju iz tujine domov.

V uvodnem delu so zbrane nagovorili politiki. Predsednik državnega zbora Dejan Židan je med drugim poudaril, da letos praznujemo pomembne obletnice, tudi 100. obletnico priključitve Prekmurja matični domovini. "Naroda ne definira genetski zapis, pač pa jezik in kultura ter pripadnost narodni skupnosti", je poudaril in menil, da Slovenci imamo ljubezen do svojega jezika in kulture, ki jo moramo ohranjati tudi v prihodnje, še vedno pa nam manjka samozavesti.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Česnik, tudi sam v mladih letih izseljen v Avstralijo. "Pa vendar", je poudaril, "je vse združevala slovenska kultura in slovenski jezik, ki se je ohranjal vsa leta in ostal živ." Prav v tem prostoru, v parlamentu, se sprejemajo slovenski zakoni, vendar je še vse preveč administrativnih ovir, ki preprečujejo, da bi se Slovenci bolj odločali za povratek v svojo domovino, je povedal Česnik in se ob tem zavzel za poenotene ter bolj učinkovite standarde, tudi znotraj EU.

18. vseslovensko srečanje, foto: Matija Sušnik DZ
18. vseslovensko srečanje, foto: Matija Sušnik DZ © Matija Sušnik

Prek videopovezave je zbrane nagovorila dosedanja predsednica komisije za odnose s Slovenci po svetu, ki je ta teden nastopila mandat evropske poslanke Ljudmila Novak. Menila je, da je pridobivanje izkušenj vedno dobrodošlo, vendar izguba mladih prehud udarec za Slovenijo, ki se srečuje z demografskim izzivi. Zato si želimo stvarno politiko, je poudarila, in da bi čim več Slovencev našlo svojo priložnost za delo doma.

Kot uvodni razpravljalci so nastopili ustavni sodnik prof. ddr. Klemen Jaklič, izredni profesor računalništva na Univerzi Stanford v Kaliforniji, raziskovalec in soustanovitelj fundacije ASEF dr. Jure Leskovec, parlamentarna asistentka v Evropskem parlamentu mag. Nežka Figelj in sekretar na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu doc. dr. Dejan Valentinčič. Jaklič je poudaril, da država nima sistemskega pristopa do izobraževanja kadrov na vrhunskih svetovnih univerzah in to na ključnih področjih, ki bi državo popeljala daleč naprej, k napredku na področju pravne države, gospodarstva, upravljanja države, vrhunskih znanosti in kulture. Leskovec je dodal, da bodo mladi vselej odhajali po nove priložnosti in bi bilo škoda to preprečiti, a ne smemo izgubiti stika z njimi ter si prizadevamo, da bodo navezani z domovino in bodo z njo vedno imeli stik. Figljeva je podčrtala, da ji je oddaljitev od domačega okolja omogočila prečistiti svojo opredelitev narodne identitete. Valentinčič pa je med drugim dejal, da države, ki imajo odnose z diasporo dobro urejene, veliko naporov vlagajo v spodbujanje povratništva.

V nadaljevanju razprave so sodelovali rojaki iz zamejstva, Evrope in drugih delov sveta. Srečanje je obogatil glasbeni program pevske skupine Dekleta Smrtnik z avstrijske Koroške.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...