Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Kulturni teden 2019

Slovenci po svetu | 24.06.2019, 08:57 Matjaž Merljak

V Velikovcu ob reki Dravi na avstrijskem Koroškem bo od danes do 30. junija potekal letošnji kulturni teden, ki ga prireja Biro za slovensko narodno skupnost pri koroški deželni vladi skupaj z osrednjima kulturnima organizacijama KKZ in SPZ ter z lokalnimi soprireditelji – Mestno občino Velikovec in Prosvetnim društvom Lipa.

Deželni glavar Peter Kaiser je v napovedi tedna zaželel, naj prireditve krepijo dialog med nemško in slovensko govorečim prebivalstvom, teden pa naj bo izraz medsebojne povezanosti in spoštovanja ter naj spodbuja prijateljsko druženje. Podčrtal je pomen sodelovanja s krajevnimi kulturnimi društvi, občinami, šolami in cerkvenimi ustanovami. Župan Valentin Blaschitz je zapisal, da umetnost in kultura dajeta Velikovcu sodobnost in odprtost ter ga usmerjata v prihodnost. Ta privlačni in raznoliki niz prireditev je velika obogatitev in naj spodbuja k temu, da se ljudje ozrejo širše okoli sebe in rušijo meje in pregrade. Naša številna društva ne oblikujejo le kulturnega življenja, temveč opravljajo odlično delo in so lahko ponosna na svojo ponudbo na športnem, političnem, socialnem in kulturnem področju. Tudi župan želi, naj Kulturni teden prispeva tudi h krepitvi sožitja nemško in slovensko govorečega prebivalstva in k preseganju obstoječih predsodkov.

Kulturni teden se bo začel danes ob 19.30 s koncertom. Nastopili bodo: Vokalna skupina Lipa, Otroška in mladinska skupina Lipov cvet, Mladinski zbor »ICS Zmaj«, Okrajni mladinski zbor Velikovec, Slovenska glasbena šola dežele Koroške, Mešani zbor in Godba mesta Velikovec. Poleg župana in deželnega glavarja bosta zbrane pozdravila predsednik PD Lipa Martin Kuchling in mag. Zalka Kuchling s Krščanske kulturne zveze.

V torek, 25. junija 2019, ob 19h bo v Galeriji Magnet odprtje razstave mag. Karla Vouka in literarni večer: bereta mag. dr. Felix Kucher in Martin Kuchling. Ta dan bo potekala tudi delavnica »Zbiranje ledinskih in hišnih imen«.

V sredo, 26. junija 2019, ob pa bo 14. uri v Centru za starejše občane Velikovec prireditev »Jezik in staranje: pogovor, petje, pripovedovanje«. Moderator: mag. Jokej Logar, glasbeni spored: Dekleta Smrtnik.

V četrtek, 27. junija 2019, ob 19.30 bo v Kulturni dvorani PD Lipa predavanje in predstavitev rezultatov delavnice »Ledinska in hišna imena kot kulturna dediščina neke regije«.

V petek, 28. junija 2019, ob od 20. uri koncert skupina Bališ, dan kasneje se bo ob 10. uri pri župnijski cerkvi v Šentrupertu začel kulturnozgodovinski pohod po Velikovcu.

V nedeljo, 30. junija 2019, ob 10. uri bo v župnijski cerkvi v Velikovcu dvojezično ekumensko bogoslužje ter orgelski koncert Veronike Kraner.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...