Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Kvintet Dori v Essnu (foto: Arhiv slovenske župnije v Essnu)
Kvintet Dori v Essnu

Binkoštno srečanje v Essnu

| 19.06.2019, 11:27 Matjaž Merljak

Tradicionalno srečanje naših rojakov iz Porurja, ki poteka od začetkov tamkajšnje župnije, je bilo zadnje v taki obliki. To leto bo namreč poslanstvo slovenskega župnika po dopolnjenjem 75. letu starosti zaključil Alojzij Rajk in s tem bo prenehala delovati župnija, a taka in podobna srečanja naj bo ostala tudi v prihodnje.

Srečanje se je začelo v sveto mašo v cerkvi sv. Jedrti oz. Gertrude, sledila je maši afriške skupnosti, ki je ta dan imela tudi prvo sveto obhajilo. Mašnik je bil msgr. Janez Pucelj iz Münchna, s petjem je sodeloval zbor Slovenski cvet, na začetku so občuteno Avsenikovo skladbo Pastirček zaigrali člani Kvinteta Dori. Pri maši sta bila tudi referentka za narodne župnije v škofiji Essen Anja Petrick, ki je rojake tudi nagovorila, in veleposlanik iz Berlina Franc But, ki je rojake pozdravil v dvorani in se jim zahvalil za delovanje župnije in duhovnikov v vzpodbujanju rojakov k spoštovanju slovenskih narodnih in verskih vrednot.

Veleposlanik But in župnik Rajk
Veleposlanik But in župnik Rajk © Arhiv slovenske župnije v Essnu

Pridiga je bila posvečena pomenu praznovanja binkošti v našem času, pa tudi načrtom, da bi tudi po prenehanju obstoja tukajšnje župnije bilo poskrbljeno, da bi občasno vendar bile svete maše za tukajšnje rojake. Zlasti naj bi tudi v prihodnje prirejali binkoštna srečanja in romanje v Kevelaer.

V cerkvi so zapeli še lavretanske litanije in zmolili za domovino Slovenijo, nabirka in izkupiček prireditve pa bosta namenjena projektu skupine POTA. Devet mladih študentov bo v juniju/juliju za 6 tednov obiskalo 4 slovenske misijonarje na Madagaskarju in bodo tam priredili oratorije za več kot 2000 otrok.

Zbor Slovenski cvet
Zbor Slovenski cvet © Arhiv slovenske župnije v Essnu

Kvintet Dori je s svojim odličnim igranjem dodobra navdušil in ogrel vse mlade po srcu, ne glede na število let. Mize so se šibile od hrane, pijače in peciva, zadnji so iz dvorane odšli ob 2. uri (to so bili seveda tisti, ki so jo pospravili). Zlata so vredni nekateri pridni prostovoljci in prostovoljke, ki ob župniku vztrajajo do konca, ko se naložena prikolica priključi na župnikov avto. Dejal je: "Ni potrebno dodajati, da smo nekateri utrujeni do skrajnosti. Toda, to ni pomemben podatek. Vsi pravimo: Pomembno je, da so bili ljudje zadovoljni, veseli, da nismo razočarali njihovega pričakovanja. Upamo, da je vedno bilo tako. Zadovoljni ljudje nam to potrdijo."

Rojaki v dvorani
Rojaki v dvorani © Arhiv slovenske župnije v Essnu

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...