Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Bolniška postelja (foto: Tanja Dominko)
Bolniška postelja

Vrh slovenskega zdravstva: paliativno oskrbo je treba nujno vključiti v izobraževanje zdravnikov

Slovenija | 03.07.2019, 13:45 Marjana Debevec

Paliativno oskrbo je treba vključiti v redni študij medicine, so bili na tiskovni konferenci jasni prvi možje zdravniških organizacij. Znanje spremljanja neozdravljivo bolnega človeka danes namreč zdravniki pridobivajo le na raznih seminarjih. Drug izziv pa je prostorska stiska po bolnišnicah, zaradi katere paliativni bolniki nimajo primerne obravnave.

Večina Zahodnih držav danes še nima zadostne paliativne oskrbe, saj jo je deležnih le od 20 do 30 odstotkov bolnikov. Gre za povsem specifična znanja, ki vključujejo celosten pogled na človeka. Poleg lajšanja fizičnih simptomov, naj bi namreč neozdravljivo bolnemu nudili tudi socialno, psihično in duhovno oporo.

Za to pa bo po besedah predsednika Slovenske medicinske akademije dr. Pavla Poredoša nujna sprememba miselnosti. »Potrebno je načrtno se lotiti tega in pa spremeniti miselnost, odnos do neozdravljivo bolnih, do umirajočih. Zdravnik je namreč zadolžen, da poskrbi zanje. In ta odnos do starih, bolnih, neperspektivnih, je potrebno spremeniti tudi v družbi«.

Slovenija je leta 2010 sprejela državni program razvoja paliativne oskrbe, ki pa še zdaleč ne pokriva vseh potreb neozdravljivo bolnih. »In zato se verjetno v svetovnem merilu, ne samo v Sloveniji, ponuja evtanazija kot cenena rešitev«, pravi predsednik Slovenskega zdravniškega društva dr. Radko Komadina.

Za ustrezno paliativno oskrbo, ki bi resnično prispevala h kakovosti bolnikovega življenja pa predvsem primanjkuje strokovnjakov s tovrstnimi znanji in podpora s strani vlade. »Mislim, da bo morala stroka: zbornica, društvo, strokovna združenja, prevzeti iniciativo. Konec koncev, če je bil leta 2010 napisan državni program, če imamo teoretično tudi ta stroškovna mesta predvidena v bolnišnicah, če imamo konec koncev pozive stroke, bomo morali prepoznati to kot eno trenutnih prioritet v slovenskem zdravstvu«, je še mnenja dr. Komadina.

Slovenija, Politika, Zdravstvo
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...