Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

300 let župnije Sveti Tomaž

Cerkev na Slovenskem | 30.06.2019, 05:00 Petra Stopar

V župniji Sveti Tomaž pri Ormožu je danes še posebej slovesno, saj ta praznuje 300. obletnico ustanovitve. To je hkrati žegnanjska nedelja in župnijsko proščenje na čast sv. Tomažu, čigar god obhajamo 3. julija.

V župniji Sveti Tomaž pri Ormožu, sicer rojstnim krajem duhovnika in kulturnega delavca Franca Ksaverja Meška, bo ob 14. uri pod kitami bršljana, ki so jih spletle pridne roke faranov, sveta maša, ki jo bo daroval mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl ob somaševanju nekdanjih tomaževskih in sosednjih duhovnikov.

Med mašo bo tudi blagoslovil osrednjo stropno kupolo cerkve, na kateri so med letoma 2017 in 2018 potekala sanacijska in restavratorska dela. Obletnico ustanovitve je pospremila izdaja obsežne knjige z naslovom Fara Tomaževska o zgodovini župnije, ki jo je uredil Bojan Hebar.

Kot je sporočil župnik Tomislav Roškarič, so se verniki na obletnico pripravljali že v preteklih mesecih z nekaterimi dogodki, kot so zbiranje sredstev za ustanovo Antona Martina Slomška v mesecu marcu, ko jih je obiskal rektor Vikariata Antona Martina Slomška Ivan Štuhec, s koncertom Marijinih pesmi župnijskega mešanega pevskega zbora s skupino Lipa v maju ter z monokomedijo Gregorja Čušina v tem mesecu. Kot zanimivost naj povemo, da je bila tudi Čušinova predstava Evangelij po Čušinu tam tristota.

Župnija se tudi veseli sodelovanja z Občino Sveti Tomaž, ki letos istočasno zaznamuje 13. občinski praznik. Kot pravi župnik, »bogastvo dogodkov pričuje o aktivnem sodelovanju, tako da kraj in župnija zares delujeta kot eno srce in ena duša«.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.