Ljubljana, sreda, 17. julij 2019, 14:56

Imaš moč, da delaš dobro!

V preteklem tednu je na Mirenskem Gradu pod okriljem Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote potekal oratorij. Zbralo se je kar 300 udeležencev, od tega 180 otrok in 60 mladih animatorjev.


Škof Štumpf z avstrijsko veleposlanico: Mladi rodovi nimajo več zgodovinskega spomina

Avstrijska veleposlanica v Sloveniji Sigrid Berka se je včeraj srečala z murskosoboškim škofom Petrom Štumpfom. Seznanil jo je o odprtih vprašanjih med Cerkvijo in državo ter orisal posebnosti, prednosti, pa tudi težave Prekmurja v odnosu do matične Slovenije in do sosednjih držav.


FOTO: Nadškof Cvikl na srečanju dveh škofij: Ne smemo se utruditi v oznanjevanju

Na Remšniku, tik ob slovensko-avstrijski meji, je bilo včeraj že četrto mednarodno srečanje škofij Maribor in Gradec. Slovesno somaševanje sta vodila mariborski nadškof Alojzij Cvikl in graški škof Wilhelm Krautwaschl, ki sta ob tej priložnosti blagoslovila tudi vrata cerkve sv. Pankracija.


AVDIO: Mladi prostovoljci iz Župnijske Karitas Otlica se predstavijo

V zadnji oddaji Karitas smo predstavili utrip Župnijske Karitas Otlica. Na telefonski zvezi smo gostili tajnico Ivico Vidmar in mlade prostovoljce. Spregovorili so o svojih izkušnjah pri pomoči ljudem in sovrstnikom v stiski ter pri delu s starejšimi.


AVDIO: Slovenci z vsega sveta so se zbrali na Brezjah in v Zavodu sv. Stanislava

Prva nedelja v juliju je v naši krajevni Cerkvi posvečena Slovencem po svetu, saj se na začetku počitnic v domovini običajno mudi precej rojakov, ki živijo na tujem. Nekateri prihajajo na obisk sorodnikov, drugi na nove maše tretji na razne prireditve in srečanja, ki jih pripravljajo izseljenske in druge organizacije.


Nadškof Speich obiskal škofiji Celje in Mursko Soboto

Apostolski nuncij v Sloveniji nadškof Jean-Marie Speich, ki je prejšnji petek obiskal Zavod sv. Stanislava, ne pa tudi Radia Ognjišče, se je ta teden mudil na obisku v mariborski metropoliji. V sredo se je v domu sv. Jožefa v Celju srečal s škofijskimi in redovnimi duhovniki celjske škofije. Včeraj je obiskal sedež soboške škofije in se tam srečal z ordinarijem škofom Petrom Štumpfom.


Pikalova novela: ministri proti ministrom

Potem ko so štirje nekdanji ministri levih vlad v en glas podprli protiustaven predlog za spremembe financiranja javnih izobraževalnih programov v zasebnih osnovnih šolah, so se zdaj oglasili še ministri, ki so na področju šolstva delovali v vladi Janeza Janše. Dr. Jure Zupan, dr. Žiga Turk, dr. Lovro Šturm in dr. Milan Zver so ogorčeni nad pisanjem svojih kolegov in ostro zavračajo nekatere njihove navedbe. Menijo, da gre za jasen strah pred zasebnim in za ustvarjanje še večjega monopola državnih šol in oviranje pobud, ki v šolski prostor prinašajo izbiro, alternativo, pluralnost in konkurenco.


Vrh slovenskega zdravstva: paliativno oskrbo je treba nujno vključiti v izobraževanje zdravnikov

Paliativno oskrbo je treba vključiti v redni študij medicine, so bili na tiskovni konferenci jasni prvi možje zdravniških organizacij. Znanje spremljanja neozdravljivo bolnega človeka danes namreč zdravniki pridobivajo le na raznih seminarjih. Drug izziv pa je prostorska stiska po bolnišnicah, zaradi katere paliativni bolniki nimajo primerne obravnave.


Kako lahko otroke zavarujemo pred utopitvijo?

Ob začetku poletnih počitnic, ko je uživanje v vodi najpogostejše, so pristojne javno-zdravstvene službe opozorile na nevarnosti utopitev. Te najbolj ogrožajo otroke od 1. do 3. leta starosti, za katere so tudi drugi najpogostejši vzrok smrti. Da bi se izognili tej nevarnosti, je treba imeti najmlajše nenehno pod nadzorom in upoštevati še druge previdnostne ukrepe.


AVDIO: Plastika Skaza uvaja šesturni delovnik

V enem od najuspešnejših slovenskih podjetij, Plastika Skaza v Velenju, so napovedali uvedbo šesturnega delovnika. Podjetje proizvaja izdelke iz umetnih mas za dom in prosti čas, skupaj z dobavitelji pa zagotavlja posel več kot tisoč ljudem, pretežno iz Savinjsko-šaleške doline.


Novejše novice | Starejše novice