Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Janez Novljan v Zambiji (foto: Kaja Novljan)
Janez Novljan v Zambiji

Samo darovanje me osreči

Slovenija | 15.06.2019, 13:47 Marjana Debevec

Med Najprostovoljci leta v starosti od 20 do 29 let je bil na pobudo Slovenske Karitas imenovan Janez Novljan. Že pet let namreč sodeluje pri pripravi počitnic za otroke iz socialno šibkejših družin z imenom Biseri.

Obenem pa je Janez z ženo Kajo aktiven tudi na drugih področjih. »Ker sva oba tudi pedagoško usmerjena, sva bila aktivna na oratorijih, potem ena velika izkušnja je bila tudi deset mesečno prostovoljno delo preko Marijinega Dela v Argentini, kjer je bila neka mešanica med prostovoljnim delom in šolo za življenje, potem je tukaj tudi Summer job, to je tudi pod pokroviteljstvom Mladih za zedinjen svet.

Prejšnje leto sva z ženo pomagala tudi pri Nadškofijski Karitas v Mariboru, kjer sva bila del projekta donirana hrana. To je projekt, v katerem hrano, ki ji preteče rok trajanja, v trgovinah ponudijo Karitasu za prevzem in tako naslednji dan to lahko razdelijo osebam, ko jo potrebujejo

Janez Novljan v tem letu z ženo biva pri p. Stanku Rozmanu v Zambiji. S svojim darovanjem odgovarjata predvsem na Božji klic, pravi sam. »Zagotovo je v ospredju odnos z Bogom, oziroma zavedanje, da si naš Stvarnik želi, da se imamo radi med seboj. Meni osebno je zagotovo vodilo v življenju t.i. Zlato pravilo: Stori drugemu, kar želiš, da bi drugi storil tebi. Zdi se mi, da bi bilo veliko lepše na tem svetu, če bi ga vsi uresničevali. Če lahko naredim en košček, da bi se temu približal, to zagrabim z vso močjo«, je še povedal Janez Novljan, ki je prepričan, da samo darovanje človeka izpolni.

Preberite blog Kaje in Janeza v Zambiji!

Kaja in Janez pri družini v Zambiji
Kaja in Janez pri družini v Zambiji © blog Najina Zambija

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.