Ljubljana, ponedeljek, 14. oktober 2019, 17:50

Škof Glavan ločencem: Ne hujskajte otrok proti nekdanjemu sozakoncu!

Večina ob poroki upa na trajnost zveze. A dejstvo je, da se kljub temu upanju v Sloveniji vsak dan loči 6 parov. Ta številka govori o tem, kako zapleteno je skupno življenje, zlasti ko se še tako obetavna ljubezen spremeni v sovraštvo in razočaranje, je pri sveti maši na 3. vseslovenskem srečanju ločenih dejal novomeški škof Andrej Glavan. Dogodek je včeraj pri Svetem Jožefu v Ljubljani potekal pod naslovom Oče in mati po ločitvi.


AVDIO: Škof Lipovšek upa na čimprejšnjo zapolnitev škofijskega sedeža v Celju

Dobro leto dni je že od upokojitve celjskega škofa Stanislava Lipovška, tamkajšnji verniki pa še vedno čakajo na njegovega naslednika. Kdaj ga bo papež imenoval, ni znano. »Zato upamo, želimo in molimo, da bi se to čim prej rešilo,« pravi.


Protestniki v središču Ljubljane: To je nov začetek! Ne bomo odnehali!

Slovenske zastave in rumeni telovniki. Domoljubna pesem in jasne besede. Rešimo Slovenijo, je bil osrednji poziv mirnega shoda, ki ga je skupaj pripravilo približno 20 civilnih pobud in društev ter več političnih strank. Prišlo je 5.000 ljudi z vseh koncev države, številni so pred tem do zadnjega kotička napolnili frančiškansko cerkev na Tromostovju, kjer je bila sveta maša za domovino.


Rešimo Slovenijo! Takšen poziv bo odmeval na shodu v Ljubljani

Rešimo Slovenijo! K temu bodo na Prešernovem trgu v Ljubljani pozivali predstavniki 20 civilnih pobud, društev in tudi političnih strank. Na shodu bodo opozarjali na neenakost pred zakonom na različnih področjih družbenega življenja.


Nadškof Cvikl študentom: Dobro unovčite darove uma!

V tem mesecu ne manjka vabil na brucovanja, ki obljubljajo obilo pijače in zabave. Na popolnoma drugačen začetek akademskega leta – k sveti maši - vabijo voditelji študentske pastorale. V Ljubljani je bila v torek, o čemer smo poročali včeraj, v Mariboru je bila sinoči.


AVDIO: Dobro iz vsakega srca – geslo seminarja in tedna Karitas

Slovenska karitas v tem mesecu pripravlja seminarje z naslovom Dobro iz vsakega srca. Nanje so vabljeni tako sodelavci kot prostovoljci in tisti, ki bi to radi postali. Seminarji so brezplačni.


Zore: Ljubezen ni samoljubje

Ob začetku novega akademskega leta so se sinoči v ljubljanski stolnici zbrali študenti in profesorji Univerze v Ljubljani, Katoliškega inštituta in drugih visokošolskih ustanov v ljubljanski nadškofiji. Mašo je daroval ljubljanski nadškof metropolit in veliki kancler Teološke fakultete v Ljubljani Stanislav Zore. Po njej je z rektorjem univerze v Ljubljani Igorjem Papičem odkril doprsni kip domoljuba Matija Slaviča.


S slovesnostjo na Teharjah so se spomnili žrtev medvojnega in povojnega nasilja

V Spominskem parku Teharje je dopoldne potekala spominska slovesnost za žrtve medvojnega in povojnega nasilja. Sveto mašo je daroval upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek, zbrane pa je nagovoril Slavko Žižek, ki pogosto piše za revijo Zaveza. Škof Lipovšek se je zahvalil vsem, ki so se podali na pota, ki vodijo k odpuščanju, medsebojni spravi in k resničnemu miru.


Vrtičkarstvo, zavist, pohlep … Tudi to je vodilo v propad otroške srčne kirurgije

Kam lahko vodijo slabi odnosi na delovnem mestu, kaže stanje otroške srčne kirurgije v Sloveniji. Kdo je zavozil ta pomemben program, že nekaj časa ugotavlja preiskovalna komisija državnega zbora, ki jo vodi poslanka SDS Jelka Godec. Zaslišanja v tem tednu imajo skupni imenovalec, to je neustrezna komunikacija. Zaskrbljujoče so tudi navedbe o ignoriranju težav in medijskih pritiskih.


AVDIO: Slovenci na repatriacijo ne čakajo križem rok

»V našo deželo v zadnjem obdobju prihajajo ljudje brez dokumentov, mi pa za tiste, za katere načeloma vemo, da so slovenskih korenin, zahtevamo razne, kar malo preveč birokratske stvari,« glede na trenutno zapleteno situacijo v Venezueli. Tako je na kritike o repatriaciji 55 Slovencev iz te obubožane južnoameriške dežele dejala ena od njihovih sorodnikov v Sloveniji.


Novejše novice | Starejše novice