Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Prilagoditev učnega gradiva slepim in slabovidnim šolarjem ne bi smela biti na plečih staršev

Slovenija | 09.06.2019, 05:30 Helena Križnik

Šolarji nestrpno čakajo počitnice. A njihovi starši se že ozirajo naprej, saj so v juniju znani seznami potrebščin za prihodnje leto. Starši slepih in slabovidnih otrok in mladostnikov se ob tem sprašujejo, ali bodo njihovi šolarji pravočasno prejeli učbenike in delovne zvezke v njim dostopnim oblikam. Pri nas namreč to vprašanje ni ustrezno urejeno. Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije je pristojne opozorila na problematiko, upa, da bo čim prej prišlo do rešitve.

Nedostopnost slepim in slabovidnim prilagojenega učnega gradiva v izobraževalnih ustanovah je bila osrednja tema letošnjega tedna slepih in slabovidnih, ki je za nami. "Vse učbenike in ostalo gradivo je treba slepim in slabovidnim prilagoditi, bodisi v zvok bodisi v brajico bodisi v povečan tisk. Prilagoditi je treba tudi slikovno gradivo," je pojasnila predstavnica zveze Polona Car.

Vsako jesen, ko slepi in slabovidni učenci in dijaki sedajo v šolske klopi, se skupaj s svojimi starši soočajo z negotovostjo, povezana je z učbeniki in delovnimi zvezki. Nekateri učno gradivo prilagajajo sami s pomočjo spremljevalcev, obračajo se tudi na center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne, prav tako jim skuša po svojih najboljši močeh priskočiti na pomoč sama zveza. "Na naši zvezi že vrsto let prilagajamo učbenike v zvok in brajico. Za to dobimo pavšalna sredstva ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter sredstva fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij FIHO. Na podlagi povpraševanja, če se lahko tako izrazim, potem skladno s tem prilagodimo učbenike, da imajo lahko naši učenci in dijaki septembra ustrezno gradivo."

Da pri tem ni nekega avtomatizma, je ena od težav. Še ena je, da so seznami potrebščin razgrnjeni šele v juniju. "Tako imamo zelo malo časa, da vse ustrezno uredimo," je opozorila Carjeva.

Zveza se je s svojimi prošnjami in pobudami na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport nazadnje obrnila v maju. Od tam je le dobila zagotovilo o ukrepanju. "Nadejamo se, da že v prihodnjem letu ne bi bilo več te ovire ter bi bili naši učenci in dijaki septembra tako kot ostali opremljeni z gradivom v njim prilagojeni obliki." A na zvezi, tako Carjeva, še ne vedo, na kakšen način bodo oblasti uresničile obljube in v kakšnih časovnih rokih.

Slovenija, Sociala
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...