Ljubljana, petek, 21. junij 2019, 00:17

V Sloveniji veliki mojster malteških vitezov

Na obisku v Sloveniji se mudi veliki mojster malteškega viteškega reda Fra’ Giacomo dalla Torre. Danes se bo udeležil romanja bolnikov in invalidov na Brezjah, v ponedeljek ga bo sprejel državni vrh. Obiskal bo tudi nekaj najpomembnejših krajev v državi.


Voda in zrak zaradi požara v Fragmatu nista onesnažena

Potem ko je sinoči zagorelo v obratu Fragmata v Podskrajniku pri Cerknici, je bila kmalu vsa okolica na nogah. Največja skrb med prebivalci, ki so sicer veseli hitre intervencije, je, kako škodljive so posledice gorenja za zdravje ljudi in za krmo živali. Prve raziskave posledic že opravili. Ekološki laboratorij z mobilno enoto ugotavlja, da večjih nevarnosti ni, toda natančne analize še sledijo. Izdali so tudi priporočila, kako ravnati. Dopoldne si je pogorišče skupaj z županom Markom Ruparjem in predstavniki gasilcev ter civilne zaščite ogledal predsednik vlade Marjan Šarec. Vse sodelujoče pri gašenju je pohvalil in izrazil zadovoljstvo, da požar ni terjal življenj.


Festival družin "ne glede na to, kdo se bo na nas spravil"

Ob Tavčarjevem dvorcu na Visokem v Poljanski dolini se danes začenja 13. Festival družin. Jutri na njem pričakujejo tudi posebnega gosta.


Založniki: Položaj se zdi mračen

Kdaj ste nazadnje kupili kakšno knjigo? Zaradi odgovora povprečnega Slovenca so založniki zelo pesimistični. O tem danes razpravljajo na Bledu. Mi pa smo se pozanimali, kaj o tej branži menijo katoliški založniki.


15 porok od ustanovitve spletnega portala KatStik

Obhajamo god sv. Antona Padovanskega, ki je eden od najbolj priljubljenih in poznanih svetnikov.


Spomini na Otona

V Ljubljani je 11. junija 1949 umrl zadnji od štirih stebrov Slovenske moderne: pesnik, dramatik, prevajalec in esejista Oton Župančič. Ob 70. obletnici njegove smrti je pri založbi Forma 7 izšla knjiga ’Spomini na Otona’, ki jih je zapisala pesnikova žena Ani Župančič, uredila pa njuna vnukinja Alenka Župančič.


Zakrivanje zlorab samo podaljšuje agonijo

Portal Domovina je objavil odgovor civilne iniciative Dovolj.je na kolumno dr. Ivana Štuheca, objavljeno na spletnem mediju Časnik.si. Prepričani so namreč, da se je njegov zapis obrnil v obrambno-napadalno pozicijo dokazovanja, da niso vsi duhovniki enaki. Krivda po njegovem ni v Cerkvi, temveč zunaj nje v grešnem svetu.


Župnija Ljubljana Šentvid z romanjem na Brezje sklenila misijon

Z romanjem v narodno svetišče Marije Pomagaj na Brezje in z zahvalno sveto mašo so prejšnjo nedeljo sklenili misijon v župniji Ljubljana Šentvid. Romarji, skoraj 30 se jih je odpravilo peš, približno toliko s kolesi, nekateri z vlakom in avtobusom, številni tudi z osebnimi avtomobili, skupaj pa jih je bilo več kot 400 so se ob 11.30 zbrali pri sveti maši na prostoru pred baziliko.


Prilagoditev učnega gradiva slepim in slabovidnim šolarjem ne bi smela biti na plečih staršev

Šolarji nestrpno čakajo počitnice. A njihovi starši se že ozirajo naprej, saj so v juniju znani seznami potrebščin za prihodnje leto. Starši slepih in slabovidnih otrok in mladostnikov se ob tem sprašujejo, ali bodo njihovi šolarji pravočasno prejeli učbenike in delovne zvezke v njim dostopnim oblikam. Pri nas namreč to vprašanje ni ustrezno urejeno. Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije je pristojne opozorila na problematiko, upa, da bo čim prej prišlo do rešitve.


AVDIO: Študentje medicine: Radi bi ostali v Sloveniji, a ...

Na razpisih Zdravniške zbornice za posamezna področja specializacij je zelo malo zanimanja za najbolj deficitarne poklice, kot sta družinski in urgentni zdravnik. Kaj botruje temu, smo vprašali študente medicine.


Novejše novice | Starejše novice