Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec

V NSi in SDS kritični do mešanih patrulj na slovensko-italijanski meji

Politika | 04.07.2019, 15:22 Petra Stopar

V ponedeljek so na meji z Italijo začele delovati mešane patrulje slovenske in italijanske policije, ki naj bi preprečile število nezakonitih prehodov meje. Če se stanje tudi po tem ne bo izboljšalo, Italija napoveduje zaostrovanje ukrepov, in sicer postavitev tehničnih ovir in izvrševanje ostrega nadzora meje. V NSi opozarjajo, da je to v nasprotju s schengenskimi pravili in zahtevajo nujno sejo pristojnih odborov.

Predsednik Furlanije-Julijske krajine Massimiliano Fedriga se je po poročanju deželnega dnevnika TDD z italijanskim notranjim ministrom Matteom Salvinijem v Rimu pogovarjal o okrepitvi sil javnega reda na območju krajine. Če mešane patrulje ne bi bile uspešne, je med možnimi dodatnimi ukrepi naštel možnost zamrznitve schengenskega sporazuma, postavitve ograje ter uporabo nove tehnologije.

Razmere bo spremljalo italijansko notranje ministrstvo, ki bo po njegovem tudi odločilo, kje in kako začeti. Salvini bo jutri potoval v Trst, tam pa zaradi njegovih napovedi sestanek z njim zahtevali obe krovni organizaciji slovenske narodne skupnosti v Italiji.

Dogajanje na naši zahodni meji odmeva tudi v Državnem zboru. V NSi zahtevajo nujno sejo parlamentarnih odborov za zunanjo politiko ter za notranje zadeve, saj so po navedbah poslanca Jerneja Vrtovca mešane policijske patrulje, na katere je pristala slovenska vlada, napaka. »Z njimi kažemo na to, da ne obvladujemo razmer na južni meji.« Zato je pozval odbora »k resnemu premisleku, ali je bila to pametna poteza, kajti posledica te odločitve Vlade RS je tudi to, da ima minister Salvini vedno priročen razlog, da mešane patrulje niso uspešne in da zaradi tega potrebujemo varovanje italijansko-slovenske meje. To pa je za nas Primorce in ostale Slovence zelo boleče.«

Na negativne posledice slovensko-italijanskega ukrepa so opozorili tudi v SDS. Po besedah Branka Grimsa se Slovenijo na tak način počasi izriva iz schengna. Današnje dogajanje razume kot posledico nezadostne skrbi za varnost državljanov že od začetka migrantske krize.

»In žal je eden od elementov, ki je nujno potreben, a veliko prepozen in nepopoln, tudi postavitev ograje na južni meji. To bi bilo treba dokončati, ljudem, ki so zaradi tega prizadeti, pa dati ustrezno odškodnino, kot se spodobi in ki bi bila primerljiva s siceršnjimi rešitvami. Znesek 35.000 evrov za celo mejo je milo rečeno smešen, da ne bom uporabil še kakega drugega izraza,« je povedal na seji odbora za notranje zadeve. Ta je dal zeleno luč vladni noveli, po kateri naj bi lastniki obmejnih zemljišč, na katerih so nameščene tehnične ovire, lažje prišli do odškodnin. Novelo bo DZ po nujnem postopku obravnaval na seji ta mesec.

Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...