Ljubljana, ponedeljek, 18. november 2019, 00:28

Komisija Pravičnost in mir o varnosti državljanov RS

Zastava Republike Slovenije
Foto © ARO

"Na eni strani je pomoč beguncem in migrantom naša moralna dolžnost, kar smo dokazali že ob pomoči beguncem iz Bosne in Hercegovine in pozneje. Na drugi strani pa je treba spoštovati zakon, pred katerim smo vsi enaki in moramo to tudi ostati."

Varnost je med temeljnimi vrednotami in pravicami, ki jih vsaka država dolguje svojim državljankam in državljanom, v svoji najnovejši izjavi poudarja Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci. Kot piše, država z vojsko skrbi za varnost pred morebitnimi zunanjimi napadalci, s policijo pa za varnost državljanov pred nepridipravi znotraj državne skupnosti.

Današnja izjava, pod katero se podpisuje predsednik Komisije Pravičnost in mir nadškof Anton Stres, navaja, da je migrantska kriza, »ki traja že tretjo leto, varnost državljanov poslabšala,« kar še posebej velja za kraje ob južni slovenski meji. Naloga države je po navedbah komisije poskrbeti, da prebivalke in prebivalci, ki živijo v teh krajih, na področju varnosti ne bodo v slabšem položaju kot ljudje drugod po državi.

»Državni organi morajo ukrepati v skladu z zakonom, ob nezakonitem vstopu v našo državo in ogrožanju varnosti državljanov pa se ne smejo sprenevedati glede kršenja zakonskih predpisov,« so zapisali v komisiji. Ob tem se zavedajo, da je pomoč beguncem in migrantom na eni strani naša moralna dolžnost, a je treba na drugi strani spoštovati zakon, pred katerim smo vsi enaki.

Nezakonit prehod meje je po opozorilih komisije kaznivo dejanje tako za slovenske državljane kot za tujce. »Oblast mora biti ideološko nevtralna, zaradi spogledovanja z ideologijo multikulturnosti pa ne sme teptati sprejetih zakonitosti,« so še zapisali v komisiji, kjer so se odzvali tudi na zadnje dogajanje na področju financiranja zasebnega šolstva. Kot navajajo, več let trajajoči prezir ustavne odločbe kakor tudi neustavna rešitev, ki jo oblast ponuja, opozarjata, da »Slovenija še ni pravna v polnem pomenu besede in da državljani nismo enakopravni, če se pravica deli po ideoloških merilih«.

Komisija Pravičnost in mir v skrbi za varnost in zakonitost prav tako »brezpogojno zavrača spolno zlorabo otrok, tudi v cerkvenih ustanovah«. Zato pozdravlja »vse napore, da se skrbno spoštujejo predpisi, katerih namen je preprečevanje zlorab ali poprava krivic, če je do njih prišlo,« zavrača pa »medijski linč« in posploševanje.

Celotno izjavo komisije si lahko preberete na tej povezavi.

Ne spreglejte: