Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Bl. kardinal Newman (foto: Družina)
Bl. kardinal Newman

Angleži bodo po dolgem času dobili svetnika

Svet | 01.07.2019, 11:35 Marjana Debevec

Papež je s kardinali dopoldne razpravljal o kanonizaciji petih blaženih, med katerimi je tudi angleški kardinal Janez Henrik Newman. Poleg njega bodo 13. oktobra za svetnice razglašene še tri redovne ustanoviteljice in Frančiškova tretjerednica iz Švice.

Papež Frančišek je 12. februarja letos priznal drugi čudež na priprošnjo kardinala Newmana. Kardinal Newman bo torej kmalu postal prvi britanski svetnik novejše dobe po sv. Janezu Ogilvieju, ki ga je papež Pavel VI. kanoniziral leta 1976; leta 1970 pa je bila za svetnike razglašena skupina 40 angleških mučencev iz obdobja reformacije.

Bl. Janez Henrik Newman je bil anglikanski duhovnik, ki se je pozneje spreobrnil v katoliško vero in prejel kardinalski naziv. Ugledni teolog in pesnik je bil pomemben lik v verski zgodovini Anglije svojega časa.

Bil je ena vodilnih osebnosti Oxfordskega gibanja za vrnitev anglikanske Cerkve k njenim katoliškim koreninam, ustanovljenega leta 1833. Častijo ga tako v anglikanski kot v Katoliški cerkvi. Kot katoliški duhovnik je ustanovil Oratorij sv. Filipa Nerija.

Papež Benedikt XVI. je kardinala Newmana za blaženega razglasil 19. septembra 2010 v Birminghamu.

Po besedah njegovih življenjepiscev je Newman pomemben zgodovinski lik, ker je znal dajati odgovore vedno bolj razkristjanjenemu svetu, bil pa je tudi pionir v odnosih med vero in razumom. Morda je prav to razlog, da je eden njegovih največjih občudovalcev prav Benedikt XVI., ki je desetletja preučeval Newmanov lik in dojel, da bi lahko ljudi nagovoril glede vere na splošno.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...