Ljubljana, sreda, 17. julij 2019, 14:43

Papež in Putin o miru in krščanskih manjšinah na Bližnjem Vzhodu

Papež Frančišek je danes že tretjič sprejel ruskega predsednika Vladimirja Putina. Srečala sta se namreč če leta 2013 in 2015.


V NSi in SDS kritični do mešanih patrulj na slovensko-italijanski meji

V ponedeljek so na meji z Italijo začele delovati mešane patrulje slovenske in italijanske policije, ki naj bi preprečile število nezakonitih prehodov meje. Če se stanje tudi po tem ne bo izboljšalo, Italija napoveduje zaostrovanje ukrepov, in sicer postavitev tehničnih ovir in izvrševanje ostrega nadzora meje. V NSi opozarjajo, da je to v nasprotju s schengenskimi pravili in zahtevajo nujno sejo pristojnih odborov.


Komisija Pravičnost in mir o varnosti državljanov RS

Varnost je med temeljnimi vrednotami in pravicami, ki jih vsaka država dolguje svojim državljankam in državljanom, v svoji najnovejši izjavi poudarja Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci. Kot piše, država z vojsko skrbi za varnost pred morebitnimi zunanjimi napadalci, s policijo pa za varnost državljanov pred nepridipravi znotraj državne skupnosti.


Angleži bodo po dolgem času dobili svetnika

Papež je s kardinali dopoldne razpravljal o kanonizaciji petih blaženih, med katerimi je tudi angleški kardinal Janez Henrik Newman. Poleg njega bodo 13. oktobra za svetnice razglašene še tri redovne ustanoviteljice in Frančiškova tretjerednica iz Švice.


Papež Frančišek: Hoja za Jezusom terja krepost odločitve

Kljub sončni pripeki se je na Trgu svetega Petra v Vatikanu zbralo veliko romarjev, ki so želeli prisluhniti nagovoru papeža Frančiška, z njim moliti Angelovo čaščenje in prejeti njegov blagoslov. Sveti oče jim je približal glavno vsebino današnjega evangeljskega odlomka, ki govori o Jezusovem naročilu, da se je treba na njegov klic odzvati brez pomislekov in odlašanja. Cerkev je namreč po svoji naravi potujoča, hitra in odločna.


Pripadanje drug drugemu - to je čudovita skrivnost naše Cerkve!

Obhajamo god prvakov apostolov Petra in Pavla. Slovesno je bilo v Vatikanu. Pri evharističnem bogoslužju v tamkajšnji baziliki je papež Frančišek blagoslovil palije. Nadškofom metropolitom, ki so bili imenovani v zadnjem letu, jih bodo izročili nunciji v posameznih državah. Svete maše v Vatikanu se je udeležila tudi delegacija ekumenskega patriarhata iz Carigrada, škofijskega sedeža apostola Andreja, Petrovega brata. Zbrane je sveti oče nagovoril v pridigi. Izrekel je prošnjo vsem, naj ne bomo mlačni kristjani, ampak naj v vsakodnevnem odnosu z Jezusom in v moči njegovega odpuščanja znova najdemo svoje korenine. Opoldne je vse romarje povabil k ljubezni do Kristusove Cerkve.


VIDEO: Plečnik - mojster vere in lepote v Vatikanskih muzejih

V Vatikanskih muzejih je od sinoči na ogled razstava Plečnik in sveto - Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec. Razstava posodja, ki se uporablja pri bogoslužju, je postavljena v sobani na vhodu v vatikansko Pinacoteco. Po besedah ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta razstava, govori, da je bil Plečnik mojster vere in lepote ter po njem predstavlja Slovenijo svetu.


AVDIO: Papež s Šarcem o migracijah, šolstvu in obisku Slovenije

Predsednik vlade Marjan Šarec se je v Vatikanu srečal s papežem Frančiškom. Kot je povedal po srečanju za medije, sta s svetim očetom govorila o aktualnih svetovnih problemih, tudi migracijah. Šarec je papeža povabil v Slovenijo, sveti oče pa mu je povedal, da je bil pri nas že leta 1970, da ima na našo domovino lepe spomine in da je imel v Argentini veliko slovenskih prijateljev.


Kaj bo s Pikalovo novelo?

Parlamentarni odbor za izobraževanje je za nekaj dni preložil poslansko razpravo in odločanje o noveli zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Zakonodajno-pravna služba ima namreč o predlogu precej pomislekov, tudi glede njegove ustavnosti. Čeprav je minister Jernej Pikalo v uvodu seje še vedno izrazil prepričanje, da je naloga Slovenije podpreti javno šolstvo, je navsezadnje pozdravil tudi odločitev, da se preučijo pripombe zakonodajne pravne službe državnega zbora.


Zakaj se število evtanazij poveča pred dopusti?

V zadnjih mesecih v slovenski javnosti poteka burna razprava o uvedbi evtanazije. Zdravniki temu močno nasprotujejo, nekateri pa se zanjo zavzemajo. Slednji pa pozabljajo na posledice, ki jih ta odločitev prinaša. Zato smo na okrogli mizi v Krškem odprli to vprašanje z različnih zornih kotov.


Novejše novice | Starejše novice