Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Teorija spola (foto: splet)
Teorija spola

Mojca Belcl Magdič o vatikanskem dokumentu o teoriji spola

Cerkev po svetu | 11.06.2019, 11:51 Marta Jerebič

Vatikan je včeraj objavil prvi dokument o teoriji spola z naslovom: Moškega in žensko ju je ustvaril. Nastal je pod okriljem Kongregacije za katoliško vzgojo, ki izpostavlja nujnost vzgoje otrok na področju ljubezni in spolnosti ter vzgoje za spoštovanje vsake osebe. Zato nasprotuje ideologiji spola, ki želi izničiti razlike med moškim in žensko. Ob sprejemanju sporne zakonodaje po posameznih državah poudarja, da demokratična država ne more vsiliti enostranskega mišljenja in da imajo starši pravico do svobode pri vzgoji otrok, ki temelji na krščanski antropologiji človeka.

V luči spreminjajočih se definicij ljubezni, spolnosti, spola in družine, ki jih napaja teorija spola, je Vatikan na 31 straneh objavil dokument, ki se ukvarja z vprašanji, kot so tretji spol, transspolnost, spreminjanje spolne identitete glede na želje oziroma počutje.

Dokument nasprotuje tej ideologiji spola, ki se v šole vriva kot znanstvena. Kot je že večkrat dejal papež Frančišek, ta ideologija škoduje otrokom in je napad na družino.

Se pa Vatikan zavzema za dialog na področju znanstvenih raziskav o spolu, ki proučujejo, kako v različnih kulturah živijo spolno različnost med moškim in žensko, npr. krivično podrejenost ali vidike ženskosti.

Kljub temu, da teorija spola trči ob katoliško vzgojo, dokument torej potrjuje, da obstajajo tudi skupne točke, kot na primer dejstvo, da je treba otroke učiti spoštovanja vsake osebe, da ne bi nihče trpel ustrahovanja, žalitev, nasilja in diskriminacije.

Komentar Mojce Belcl Magdič

Mojca Belcl Magdič je v komentarju za naš radio o dokumentu povedala, da bi si želela bolj poglobljen prvi del, ki govori o teoriji spola, da bi ljudje bolje razumeli, kaj to sploh je in kakšne negativne posledice ima za človeka. A kot je dejala, bo Vatikan pripravil še en dokument, pripravlja ga Kongregacija za nauk vere, zato se bosta oba dopolnjevala. Zdajšnji je bolj podpora vsem, ki so vključeni v vzgojo in izobraževanje mladih rodov – kako vzgajati mlade, ko se bodo soočili s temi vprašanji in kako se o tem sploh spoštljivo pogovarjati.


Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...