Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

ZDA: Splav in LGBT bosta vroči temi predsedniških volitev 2020

Svet | 08.06.2019, 06:13 Marta Jerebič

Ameriška zvezna država Missouri bi lahko postala prva zvezna država brez klinike za splav. Tamkajšnje oblasti ji namreč niso podaljšale dovoljenja zaradi kršenja zakonodaje in varnosti pacientk. Primer je zdaj na sodišču. Tema splava bo v ZDA znova vroča tudi pred predsedniškimi volitvami prihodnje leto.

V ZDA so že 4 zvezne države sprejele zakone o prepovedi splava od trenutka, ko je zaznati otrokov srčni utrip. To so Alabama, Ohio, Georgia in Missouri. V več državah je sodišče izvajanje zakona ustavilo, saj je v nasprotju z ustavo. Njihovi tvorci prav s tem želijo pritisniti na vrhovno sodišče, naj se še enkrat sooči z vprašanjem splava, ki je bil uzakonjen leta 1973 v znanem primeru Roe proti Wade.

V nekaterih državah, kot na primer v New Yorku, pa so sprejeli zakon, ki splav dovoljuje vse do rojstva otroka.

Ker prihaja do takšne zakonodaje, se tudi število raziskav javnega mnenja o tej temi povečuje. Anketa Harvardovega centra za ameriške politične študije in agencije Harris je pokazala, da večina ameriških volivcev meni, da bi moral biti splav omejen na prvo trimesečje ali samo v primerih incesta ali posilstva. Le 6 odstotkov jih meni, da bi moral biti dovoljen do rojstva otroka.

Prepoved prejemanja obhajila za politike, ki podpirajo splav

Iz zvezne države Illinois pa poročajo, da je škof iz Spriengfielda politikom, ki so prejšnji teden podprli zakon o splavu, prepovedal prejemanje obhajila.

Splav bo znova vroča tema v predsedniški kampanji prihodnje leto.

Trenutni vodilni kandidat pri demokratih Joe Biden, sicer katoličan, je že obljubil, da bo v primeru izvolitve njegova prednostna naloga zagotavljanje dostopa do splava, čeprav je v zadnjih dneh sprožil polemike, ker nasprotuje vladnemu financiranju splava. Zavzema se tudi za internacionalizacijo LGBT agende.

Nekdanji podpredsednik je istospolne poroke podprl leta 2012. Stališče Trumpa, ki naj bi znova kandidiral na republikanski strani, pa poznamo, nasprotuje tako splavu kot istospolnim porokam.

Svet, Cerkev po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...