Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Andreja Krt Stopar (foto: ARO)
Andreja Krt Stopar

AVDIO: Na Ptuju bo ta konec tedna spet dišalo po domačih dobrotah

| 16.05.2019, 14:08

Jutri bodo v Minoritskem samostanu na Ptuju slovesno odprli letošnjo že 30. državno razstavo Dobrote Slovenskih kmetij, na kateri bomo lahko videli več kot 1000 izdelkov s slovenskih kmetij, ki so letos v številnih ocenjevanjih prejeli odličja in znake kakovosti. Med odličji tudi letos prevladujejo zlata.

Vodja organizacijskega odbora razstave Peter Pribožič je v minuli nedeljski kmetijski oddaji povedal, da je v tridesetih letih bilo s takimi odličji nagrajenih več kot 20.000 izdelkov, za katere lahko rečemo, da so naša hrana, ki je iz kmetijskih pridelkov na kmetijah predelana po tradicionalnih receptih in pomeni bogastvo zdravja in tradicionalnih okusov.

Organizatorji so prepričani, da je razstava odločilno pomagala ohraniti te pristne prehranske izdelke, ki se ponašajo z okusi, ki jih industrijska predelava ne more doseči, hkrati pa je ocenjevanje, ki je že vse od začetka temelj vsakoletne razstave, pripomoglo, da so kmetije svojo tehniko naravnih pstopkov pridelave pripeljale na raven, da ti iz leta v leto dosežejo visoko kvaliteto.

Razstava Dobrote Slovenskih kmetij je spodbudila tudi razvoj Dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, predvsem tistih na področju predelave pridelkov v prehranske izdelke. In prav o izzivih Dopolnilnih dejavnosti na kmetijah smo se z Andrejo Krt Stopar, vodjo službe za dopolnilne dejavnosti in družbene storitve na podeželju na KGZS pogovarjali v današnji jutranji svetovalnici.

Dobrote slovenskih kmetij
Dobrote slovenskih kmetij - nagrajeni krušni izdelki © www.dobroteslovenskihkmetij.si

"Hvaležna sem ekipi organizatorjev, da so pred 30. leti začeli razmišljati, kako bolj prepoznavno tržiti dobre kmetijske izdelke. In po mojem mnenju je zdaj čas, da pregledamo prehojeno pot in poskušamo vsem tem odličnim izdelkom dati dodatno vrednot tako na trgovski polici kot tudi v prepoznavnosti pri potrošnikih," je povedala Andrejo Krt Stopar, ki je letos bila vključena tudi v ocenjevanje mlečnih izdelkov.

Prisluhnite Svetovalnici, v kateri je povedala, da so ocenjevanja zelo stroga in da izdelke, ki prejmejo bronasto od tistih, ki se okitijo z zlatim odličjem ločijo le tri (3) točke, kar v praksi velikokrat pomeni le drobne nianse v okusu in izgledu.

Tudi letošnjo razstavo bo spremljala bogata ponudba kmečkih dobrot na stojnicah in zelo pester program. Že danes se tako na Ptuju odvija mednarodno srečanje deležnikov projekta Ohranjanje in upravljanje suhih travišč, ki ga vodi KGZ Ptuj. Udeleženci, precej jih prihaja tudi iz tujine, bodo tako lahko obiskali tudi letošnjo razstavo in videli, kakšni so sadovi tega projekta v praksi v Sloveniji, saj iz travniških sadovnjakov prihaja veliko nagrajenih izdelkov na letošnji razstavi, pridelano sadje v marmelade, kompote, džeme, sadne sokove, krhlje, sadni čips, jabolčnik in tudi žgane pijače.

Dobrote slovenskih kmetij
Dobrote slovenskih kmetij © ARO

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...