Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Slovenska karitas zelo sprejeta med ženskami v Bosni in Hercegovini

Slovenija | 09.05.2019, 09:46

Najlepše je doma. Najkakovostnejše ustvarjanje in razvijanje je mogoče v okolju, kjer smo se rodili, učili, kjer so naše korenine. Slovenska karitas s pomočjo projekta opolnomočenja žensk, ki ga sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije, pomaga ženskam v Bosni in Hercegovini, da zaživijo v svojem domačem okolju. O tem ozavešča tudi projekt MIND. To v teh dneh na terenu spoznava tudi Radio Ognjišče.

Projekt jim veliko pomeni, marsikatera ženska je zdaj bolj samozavestna

1500 žensk je vključenih v projekt, ki poteka že več let. Namen je, da bi ženske, ki so v Bosni in Hercegovini še vedno podcenjene in, kot smo lahko izvedeli v pogovorih z njimi, bistveno težje dobijo zaposlitev kot moški, to vseeno našle in se znale soočati z vsakdanjimi težavami. Kot je bilo mogoče videti v Banja Luki, Mostarju in Sarajevu, teh ni malo, kar pove tudi podatek, da je brezposelnost skoraj 50-odstotna, povprečna plača pa manj kot 250 evrov.

Novinar Alen Salihović na terenu s Slovensko karitas
Novinar Alen Salihović na terenu s Slovensko karitas © ARO
A program Slovenske karitas in slovenskega ministrstva za zunanje zadeve, ki je edini takšen v državi, tem ženskam izjemno veliko pomeni. "Tukaj se sprostim. Tukaj se smejemo in razvedrimo." "Ta projekt nam je dvignil samozavest in potrebnih bi bilo več takšnih projektov," sta za Radio Ognjišče v Banja Luki povedali Ivanka in Svetlana. Posebej nas je razveselilo, da projekt pomaga tudi Mireli, ki je odrasla na Koroškem. "Ko sem izvedela, da je to prek Slovenije, sem bila navdušena. Ta spomin, ko nekdo reče Slovenija, me vleče," je z iskricami v očeh povedala naša sogovornica v Mostarju.

Nasmeh se vrača na obraze, dobro prinaša blagoslov

Na srečanjih se po besedah koordinatoric projektov učijo ročnih spretnosti, izdelovanja, kot so na primer darila, okraski. Obenem odpirajo teme, kot so zlorabe in travme po vojni, česar je izjemno veliko.

Ženske se med drugim učijo ročnih spretnosti
Ženske se med drugim učijo ročnih spretnosti © ARO
"Te ženske prihajajo že dve leti in več. Ali bi kdo prihajal, če mu ne bi bilo všeč," se je v Mostarju na vprašanje, ali je to smiselno, odzvala sodelavka Karitas Tea Pehar in ponovila, da tovrstnega dela z ženami v državi na izvaja nihče. Jana Lampe, ki vodi mednarodno pomoč na Slovenski karitas, je spomnila, kaj je pri projektih za ženske ključno. "Že v preteklosti je bilo tako, da so imele ženske manj možnosti izobraževanja, več je bilo diskriminacije. S tem projektom jim želimo dati vrednost." To jim po slišanem in po tem, kar smo videli ob obisku, uspeva. Nasmeh se vrača. "Dobro prinaša blagoslov," vsem v zahvalo poudarja Marija Ćeškić.
Tudi pogovori o različnih temah so del srečanj
Tudi pogovori o različnih temah so del srečanj © ARO

Slovenski karitas so se za projekte, ki jih izvaja v Bosni in Hercegovini, zahvalili sogovorniki v Banja Luki in Mostarju. Prvi posebej Škofijski Karitas Koper, drugi Škofijski Karitas Maribor. 

Nekaj besed o samem projektu ...

Slovenska karitas v obdobju od 2017 do 2019 v sodelovanju s partnersko organizacijo Karitas Bosne in Hercegovine izvaja projekt mednarodnega razvojnega sodelovanja Opolnomočenje žensk v Bosni in Hercegovini. Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije zanj namenja 100.000 evrov, Slovenska karitas ga financira v vrednosti 8.298 evrov. Gre za nadgradnjo projekta Psihosocialne pomoči otrokom in opolnomočenje žensk v Bosni in Hercegovini iz obdobja od 2014 do 2016, ki ga je prav tako sofinanciralo slovensko zunanje ministrstvo.

Projektne aktivnosti so namenjene ekonomskem in socialnem opolnomočenju 1.500 žensk iz območja Sarajeva, Banja Luke in Mostarja, ki bodo s pomočjo udeležbe v projektu lažje našle zaposlitev in se znale soočati z vsakdanjimi težavami. S tem bodo izboljšane svoje življenjske razmere ter položaj v družini in družbi.

Aktivnosti za ženske potekajo na ravni treh škofijskih karitas (Karitas Banja Luka, Mostar in Sarajevo), kjer jih na vsaki Karitas izvajajo koordinatorica (strokovna delavka) in 3 prostovoljke.

Bi kdo prihajal, če mu ne bi bilo všeč?
Bi kdo prihajal, če mu ne bi bilo všeč? © ARO

Slovenija, Svet, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Dogodki
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...