Ljubljana, sreda, 17. julij 2019, 20:38

Škofje v Hongkongu podprli protestnike

Hongkong so minuli konec tedna zajele največje demonstracije v zgodovini te nekdanje britanske kolonije. Državljani se bojijo, da ga bo hongkonška vlada prepustila v popolno oblast komunistični partiji v Pekingu. Zaradi dogajanja je v skrbeh tudi tamkajšnja Katoliška Cerkev.


Papež jutri na območja, ki jih je prizadel potres

Papež Frančišek bo jutri dopoldne obiskal mesto Camerino v Italiji, ki ga je leta 2016 močno prizadel potres. Obenem bo to srečanje s prebivalci krajev, ki še vedno doživljajo posledice te hude naravne nesreče.


Papež nuncijem: Ne smete za hrbtom kritizirati papeža!

Papež je v zasebno avdienco sprejel nuncije z vsega sveta. Govor v pisni obliki jim je izročil v branje, v njem pa je nanizal vrsto zapovedi, kako naj opravljajo svoje poslanstvo.


Francija: Otroci duhovnikov na srečanju s škofi

Pet francoskih škofov se bo danes v Parizu srečalo z otroki duhovnikov. Ti so povezani v združenje Otroci tišine, škofe pa bodo seznanili s svojimi izkušnjami v življenju, zlasti trpljenju, pogledov obsodb oziroma teže skrivanja dejstva, da so otroci duhovnikov.


Papež prihodnje leto v Irak?

Prihodnje leto bi rad obiskal Irak, je včeraj zatrdil papež Frančišek. Z obiskom bi želel dati svoj prispevek k mirovnemu procesu v državi, ki jo še vedno pretresajo konflikti.


»Napake želim priznati takoj, ne šele, ko bodo razkrite«

Ameriški škofje bodo jutri začeli spomladansko zasedanje, ki bo večinoma posvečeno spolnim zlorabam. Seznanili se bodo s poročilom, ki zajema podatke od sredine leta 2017 do sredine leta 2018, ko so zabeležili skoraj 1500 prijav. Večina primerov se je zgodila med letoma 1960 in 1990, največ v 70-ih letih. Washingtonsko nadškofijo bo na zasedanju zastopal novi nadškof, saj je prejšnji zaradi škandala spolnih zlorab moral odstopiti.


Primer Pell: Tožilec ostajal brez besed

Sodniki avstralskega prizivnega sodišča bodo v prihodnjih tednih odločili o pritožbi kardinala Georga Pella, ki je zaradi spolnih zlorab obsojen na 6 let zaporne kazni. Lahko zavrnejo pritožbo, odredijo ponovitev sojenja ali ga oprostijo. Na odločitev je še možna pritožba na avstralsko višje sodišče. Prizivni postopek je potekal v sredo in četrtek.


75 let od Dneva D, ki je vodil v propad nacizma

Evropa in ZDA zaznamujeta 75. obletnico zavezniškega izkrcanja v Normandiji. Na Dan D, 6. junija 1944, je na francosko obalo stopilo več kot 156 tisoč ameriških, britanskih, francoskih, kanadskih in drugih vojakov. Ta največja skupna vojaška operacija v zgodovini človeštva je pomenila začetek konca druge svetovne vojne in propad nacizma.


V Pekingu ob obletnici pokola na Trgu nebeškega miru molk in okrepljena varnost

Miniva trideset let od noči, ko so kitajske oblasti nasilno zatrle prodemokratične proteste na Trgu nebeškega miru v Pekingu. Še vedno ni povsem jasno koliko ljudi je umrlo, oporečniki trdijo, da več tisoč, oblasti pa 250. Med žrtvami so bili tudi številni študenti.


Kakšna ljubezen do Boga in duhovništva!

Iz Poljske prihaja novica o bogoslovcu Michalu Losu, ki se zaradi raka bori za življenje v eni od varšavskih bolnišnic. Zaradi svoje velike ljubezni do Boga in duhovništva je zaprosil, če sme duhovniško posvečenje prejeti pred svojo smrtjo.


Novejše novice | Starejše novice