Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Evtanazija (foto: Pixabay)
Evtanazija

Zdravniki bodo Vincenta Lamberta izstradali do smrti

Svet | 14.05.2019, 11:42 Marjana Debevec

Zdravnik 42-letnega Vincenta Lamberta iz Francije, ki je že 11 let zaradi prometne nesreče v stanju minimalne zavesti, je napovedal, da bodo v ponedeljek prekinili umetno hranjenje in dovajanje tekočine. Univerzitetni klinični center je ob tem uvedel tudi protiteroristične ukrepe, saj se najverjetneje bojijo, da bi jim starši ali kdo drug poskušal preprečiti usmrtitev Vincenta.

Sodniki so že davno odločili, da Vincent Lambert ni na smrt bolan. Njegova usmrtitev bo torej evtanazija invalidne osebe le na osnovi njene nezmožnosti. Starši so v izjavi za javnost zapisali, da ni razlogov, da bi njihovemu sinu vzeli hrano in vodo ter ni opravičila za tako jasno kršenje mednarodnega prava. Opozorili so na nedavno odločitev Komisije Združenih narodov o pravicah invalidnih, ki je Francijo zaprosila, naj ne ukine hrane in vode Lambertu. Po pravico so se starši obrnili tudi na predsednika države.

»Omenjena odločitev, da navkljub zahtevi njegove matere, da zdravniki zaščitijo življenje njenega sina, zagovorniki evtanazije v Franciji namenoma kršijo mednarodno zavezujočo Konvencijo o pravicah oseb invalidov, ki v 25. členu jasno govori, da se človeku nikoli ne sme odvzeti pravica do hrane in vode.

Kot kristjani takšno ravnanje s hudo bolnim Vincentom Lambertom odločno obsojamo in se z njim ne strinjamo. Vsak bolnik potrebuje pomoč in nego kot tudi pravno zaščito pred vsemi posegi zoper njegovo dostojanstvo in pravico do življenja. Pričakujemo da bo francoska vlada še enkrat premislila svojo odločitev in preprečila uvajanje srhljive prakse, da bodo zdravstvene ustanove bolnikom prekinile dostop do hrane in vode ter na ta način zmanjševale svoje finančne izdatke,« je povedal moralni teolog p. Tadej Strehovec.

Že lani se je za življenje Vincenta Lamberta zavzelo 70 zdravnikov specialistov, ki poudarjajo, da gre v tem primeru za poskus evtanazije. Tudi papež je aprila lani odločno dejal: »Pozornost znova usmerjam na Vincenta Lamberta. Odločno bi rad poudaril, da je edini gospodar življenja, od začetka do naravnega konca, Bog! Naša dolžnost je, naša dolžnost je narediti vse, da bi zavarovali življenje.« Papež je takrat pozval k molitvi, kar pa velja tudi za danes, zato da bi zdravniki spremenili svojo odločitev in bi zmagalo življenje.

Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...