Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

SSO čestital novim županom in evroposlancem

| 30.05.2019, 17:37 Matjaž Merljak

Walter Bandelj, predsednik Sveta slovenskih organizacij SSO, ene od krovnih organizacij naše manjšine v Italiji, je v preteklih dneh pisno čestital vsem novoizvoljenim županom v občinah, kjer se izvaja zaščitni zakon in evroposlancem iz Furlanije-Julijske krajine in Slovenije.

Čestitke in želje za uspešno delo so prejeli županje in župani: Sandy Klun (Dolina), Tanja Kosmina (Repentabor), Monica Hrovatin (Zgonik), Fabio Vizintin (Doberdob), Luca Pisk (Sovodnje ob Soči), Franca Padovan (Števerjan), Mariano Zufferli (Špeter), Luca Paoloni (Bardo), Eliana Fabello (Grmek), Boris Prescheren (Naborjet-Ovčja vas), Camillo Melissa (Podbonesec), Sandro Rocco (Ahten), Antonio Comugnaro (Podtuana/Sv. Lenart), Mariaclara Forti (Prapotno), Anna Micelli (Rezija) in Luca Postregna (Srednje).

Walter Bandelj je izpostavil željo po sodelovanju med občinsko upravo in civilno družbo, ki je pomemben del družbenega tkiva v vsaki občini. Še posebno je to pomembno tam, kjer živi slovenska narodna skupnost, saj je prav občina tista, ki mora v prvi vrsti poskrbeti, da se zaščitna zakonska določila izvajajo. Isto velja tudi za društva, ki si zaslužijo primerne pogoje za njihovo delovanje.

SSO je čestital tudi vsem novim in potrjenim evropskim poslancem iz Furlanije in Slovenije. V voščilu, ki so ga prejeli Marco Zullo (G5Z), Elena Lizzi in Marco Dreosto (Liga), Romana Tomc in Milan Zver (SDS), Franc Bogovič (SLS), Tanja Fajon in Milan Brglez (SD), Ljudmila Novak (NSi), Klemen Grošelj in Irena Joveva (LMŠ) ter v tretje izvoljeni evroposlanec Južnotirolske ljudske stranke Herbert Dorfmann, je podčrtal pomembnost sodelovanja med evropskimi poslanci in organizacijami slovenske narodne skupnosti v Italiji.

Zagovarjanje pravic jezikovnih in narodnih manjšin spada med temelje Evropske unije in bo še bolj poudarjeno v tej mandatni dobi, ko bo nova Evropska komisija obravnavala zahteve evropske državljanske pobude Minority SafePack.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...