Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Franci Žnidar (foto: Matjaž Merljak)
Franci Žnidar

Delo, zvestoba, vztrajnost, potrpežljivost

Slovenci po svetu | 27.05.2019, 10:02 Matjaž Merljak

Več kot sedemdeset let je minilo, odkar je velik del slovenskih povojnih beguncev priplul v Argentino, prav toliko od ustanovitve krovnega društva, danes Zedinjene Slovenije. Vsa ta leta rojake spremljajo vrednote. Zato je slovenstvo pod Južnim Križem živo že danes.

Gost v oddaji Slovencem po svetu in domovini je bil Franci Žnidar, predsednik Slovenskega doma v Karapačaju, ki je bil ustanovljen leta 1960. Rojaki so kupili zemljišče in z lopato in krampi kopali temelje. Še sam spomni tega, saj je bil takrat star pet let. Pomagal nositi opeko za gradnjo.

Še dan danes, 59 let po ustanovitvi, je v domu veliko dejavnosti. Ob nedeljah dopoldne je slovenska maša, do treh let nazaj je delovala slovenska šola, zdaj otroke pošiljajo v sosednje domove, kjer je več družin. Deluje folklorna skupina Maribor, ki bo drugo leto obeležila 15 let delovanja in se pripravlja na gostovanje v Sloveniji. Pevski zbor delijo z domom v Slovenski vasi v Lanusu, vodi jih profesor Andrej Jan. Igralska skupina deluje neprekinjeno od začetka. Kar nekaj je glasbenih skupin, sam igra pri zasedbi Baires polka, ki igra narodnozabavno glasbo.

Skozi leto se v domu zvrsti veliko majhnih pa tudi velikih dogodkov. Eden takih je je pustna veselica, tretjo soboto v novembru pa folklorna skupina povabi druge skupina na Evropski večer. Kakšni so upi za prihodnost? V domu je največ predstavnikov srednje generacije, ki ima veliko energije, nekaj pa je še živih začetnikov - pionirjev doma. Pri mladih čuti pripadnost Sloveniji, jezik obvladajo tako, da se lahko sporazumejo, ko s skupino Rast ali ob drugih priložnosti pridejo v Slovenijo.

Franci Žnidar je razpet med Argentino in Slovenijo. Če smo natančnejši, se z ženo selita v Slovenijo, saj je tu lepša narava, pa tudi gospodarske razmere so stabilnejše. Tu nenazadnje zdaj živijo vsi njuni otroci. Naš sogovornik je predsednik slovenskega doma Karapačaj, pred leti je bil tudi predsednik osrednje oz. krovne slovenske organizacije Zedinjene Slovenije. Ta je lani praznovala 70-letnico. Leta 1962 pa je ustanovila medorganizacijski svet, kjer predstavniki vseh slovenskih domov usklajujejo načrte in dogodke in vsako leto snujejo koledar prireditev, tako da se čim manj prekriva.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...