Ljubljana, torek, 22. oktober 2019, 19:07

Zbrala jih je brezjanska Marija

Udeleženci 81. romanja v Habsterdick, foto © Boris Patzek
0:00
0:00
81. romanje v Habsterdick
Foto © Boris Patzek

"To preprosta, vesela in živa skupnost."

V Habsterdicku na vzhodu Francije, blizu meje z Nemčijo, je 1. maja potekalo tradicionalno romanje rojakov. Letošnje je bilo že 81. K njimi je prišel novi krajevni pomožni škof, poslovili pa so se od slovenskega veleposlanika.

Na letošnjem romanju so obeležili 90-letnico stalne navzočnosti slovenske misije na tem področju, nam je povedal slovenski župnik v Freyming-Merlebachu in delegat za Francijo Jože Kamin. Pridružili so se tudi poljski rojaki. Romanje je vodil novi pomožni škof Jean-Pierre Vuillemin, ki je bil tokrat prvič med kakšno izseljensko skupnostjo v svoji škofiji. Dejal je, da je to preprosta, vesela in živa skupnost. Ob oltarju je bilo sedem duhovnikov, tudi slovenski duhovnik v Belgiji Zvone Štrubelj. Romarsko vzdušje je povzdignil slovenski zbor Jadran.

Popoldne so imeli na sedežu misije romarsko kosilo, ki se ga je udeležilo 140 navzočih, sledil je koncert v slovenski kapeli svetega Jožefa in litanije Matere Božje pred Najsvetejšim.

Rojaki so se za obisk in za štiriletno spremljanje zahvalili Andreju Slapničarju, ki zaključuje mandat slovenskega veleposlanika v Parizu v Franciji.

Škof Vuillemin
Škof Vuillemin

Duhovniki ob oltarju
Duhovniki ob oltarju

Rojaki v cerkvi
Rojaki v cerkvi

Ne spreglejte: