Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Park prostoživečih živali z namenom izobraževanja in skrbi za ogrožene živalske vrste

| 01.06.2019, 08:00

V Vintarovcih v občini Destrnik so v začetku tedna predstavili Park prostoživečih živali, ki bo navduševal vse generacije. Park se izvaja v sklopu Strategije lokalnega razvoja LAS Bogastvo podeželja in je delno sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Nosilec projekta in lastnik parka, ki se razteza na treh hektarjih in ponuja 80 različnih vrst živali ter bo uradno odprt prihodnje leto je Aleksander Horvat.

»Park prostoživečih živali bo namenjen predvsem izobraževanju, informiranju, osveščanju ter skrbi za ogrožene živalske vrste širši javnosti, ki jih bo obiskovalec v parku lahko spoznal v živo. Kljub odprtju za javnost bo na prvem mestu skrb za dobrobit živali, saj le v optimalnih pogojih lahko pričakujemo mladičke, ki so neprecenljiv faktor ohranitve posamezne živalske vrste,« je dejal Horvat. S projektnimi aktivnostmi želijo ustvariti pogoje za predstavitev parka prostoživečih živali in odprtje slednjega javnosti. »Park prostoživečih živali bo ponujal zanimivosti za ciljne skupine kot so družine z otroki, šolarje, dijake in študente ter osebe s posebnimi potrebami, ter bo ponujal višji nivo znanja, za znanja željne obiskovalce,« je povedal.

Strokovna vodja LAS Bogastvo podeželja mag. Mojca Metličar je ocenila, da park prostoživečih živali predstavlja odličen primer dobre prakse, kako se lahko program lokalnega razvoja pozitivno odraža na terenu. »Dolgoročno predstavlja projekt potencial, nov program, možnost razvoja novih delovnih mest, hkrati pa neprecenljivo bogastvo, ki ga te ogrožene vrste živali, katerih že nekaj ni več v naravnem okolju, predstavljajo za območje LAS, lokalno skupnost in tudi širšo Slovenijo ter srednjo Evropo,« je povedala Metličarjeva.

Sedijo od leve proti desni: mag. Mojca Metličar, Franc Pukšič, prof. dr. Alenka Dovč, Aleksander Horvat
Sedijo od leve proti desni: mag. Mojca Metličar, Franc Pukšič, prof. dr. Alenka Dovč, Aleksander Horvat © ARO
Partner v projektu je Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani, ki je prevzela organizacijsko in vsebinsko izvedbo različnih delavnic na najrazličnejše teme v katerih se udeležence seznani z posameznimi živalskimi vrstami, razvojem, arheologijo in tudi izdelavo origamijev, je povedala profesorica dr. Alenka Dovč. »Delavnice so interaktivne, na katerih je poudarek na pogovoru, izkustvenem doživetju. Pri izvedbi aktivno pomagajo tudi študentje veterine, ki samostojno vodijo delavnice. Priznati moram, da me prekašajo v izvedbi, kar me dela ponosno. Poleg študentov veterine smo aktivno vključili še študente zootehnike in arheologije, saj smo skupaj lahko še boljši,« je dejala.

Projekt podpira tudi občina Destrnik. Župan Franc Pukšič: »V rogozniški dolini, kjer je lociran park prostoživečih živali, predstavlja projekt v lokalni skupnosti popolno osvežitev in popestritev ponudbe, nov program z neprecenljivo vsebinsko vrednostjo, ki bo imel dolgoročno, trenutno še nepredstavljiv, vpliv na prepoznavnost občine Destrnik, območja LAS Bogastvo podeželja in tudi širše. Predstavlja primer dobre prakse, kjer moči združijo različni sektorji.«

Sovi
Sovi © ARO

Žerjav
Žerjav © ARO

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...