Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Menihi v Stični (foto: Branko Petauer)
Menihi v Stični

P. Maksimiljan File novi opat v Stični

| 13.05.2019, 14:58 Rok Mihevc

Za 58. stiškega opata je bil danes izbran pater Maksimilijan File, so sporočili cistercijani iz Stične. Izhaja iz župnije Kranjska Gora, po končani osnovni šoli je odšel v Malo semenišče v Vipavi, kjer je šolanje nadaljeval na takratni Srednji verski šoli.

Po tretjem letniku gimnazije se je pridružil cistercijanom v Stični, vendar je ostal v Vipavi še toliko časa, da je leta 1993 maturiral na Škofijski klasični gimnaziji. Po maturi je takoj pričel z novicijatom in se jeseni leta 1994 napravil prve zaobljube. Še istega leta se je vpisal na Teološko fakulteto v Ljubljani.

Leta 2000 je bil v ljubljanski stolnici posvečen v duhovnika. Po posvečenju je nastopil službo kaplana v Stični, leta 2007 pa postal župnik iste župnije. Od leta 2015 je v stiški meniški skupnosti opravljal službo priorja. Za svoje geslo opat Maksimilijan ostaja vodilu, ki ga spremlja že od prvih redovnih zaoblju: Sprejmi Gospod.

Maksimiljan File
Maksimiljan File © Osebni arhiv

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...