Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

SDS vložila interpelacijo zoper ministra Erjavca

Slovenija | 10.05.2019, 16:10 Andrej Šinko

Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila interpelacijo ministra za obrambo Karla Erjavca. Med drugim mu očitajo zlorabo vojaške obveščevalne službe, nezakonito razrešitev poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca ter laži in zavajanje, je na novinarski konferenci povedal poslanec Žan Mahnič.

Poslanska skupina SDS je interpelacijo, ki jo je vložila brez sodelovanja drugih strank, napovedala že v začetku tedna. Očitke Erjavcu so po besedah poslanca SDS ter podpredsednika parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Mahniča strnili v štiri točke. Očitajo mu odgovornost za kršitev 32. člena zakona o obrambi in prekoračitev zakonskih pooblasti zaradi zlorabe vojaške obveščevalne službe ter odgovornost za kršitev 45. člena v povezavi z 98. a členom zakona o obrambi ter 38., 39. in 40. členom zakona o službi v Slovenski vojski zaradi nezakonite razrešitve Škerbinca.

Ministru v SDS očitajo še odgovornost za prekoračitev pristojnosti, zavajanja, laganja poslancem in javnosti v primeru nočnega streljanja na Počku. Nazadnje mu očitajo še dejanja pri izvrševanju politične funkcije, ki imajo za posledico izgubljeno zaupanje v funkcijo ministra in institucije na področju obrambe, je pojasnil Mahnič.

Premier Šarec poročili ministra Erjavca ocenjuje kot ustrezni

Predsednik vlade Marjan Šarec je prejel poročilo ministra za obrambo Karla Erjavca o razrešitvi poveljnika poveljstva sil Mihe Škerbinca ter ministrov odziv na sklepe parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Kot so pojasnili v kabinetu premierja, je Erjavec ustrezno argumentiral svoje odločitve in ravnanja. Šarec je tako prepričan, »da bo minister znal odločitve in ravnanja ustrezno argumentirati tudi v postopku interpelacije«, ki jo je proti njemu danes vložila SDS. Odločitev te stranke za interpelacijo ministra sicer sledi ugotovitvam parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki je ugotovila, da je minister Erjavec ravnal nezakonito in zlorabil vojaško obveščevalno službo, ko je slednji naročil, naj preveri informacije, da naj bi Škerbinc neprimerno govoril o zdravstvenem stanju načelnice Ermenčeve. Omenjena obveščevalna služba je zaslišala 25 vojakov.

Minister Erjavec je v minulih dneh že ocenil, da je interpelacija, ki jo je zoper njega danes vložila SDS, neutemeljena, prazna in brez pravne podlage. Po njegovem mnenju gre za politično dejanje, usmerjeno v poslabšanje položaja Slovenske vojske in v poskus oslabitve vlade. Prepričan je, da interpelacija ne bo uspešna, saj da ni ravnal nezakonito.

Ukrepata tudi OVS in obrambno ministrstvo

Obveščevalno varnostna služba je medtem poslanca SDS Mahniča naznanila policiji, v prijavi pa mu očita kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov. Ministrstvo za obrambo pa je odpovedalo pogodbo o zagotavljanju pogojev za delovanje Sindikata vojakov Slovenije, saj naj bi ta prešel mejo dovoljenega delovanja, ko je zahteval sklic nuje seje odbora za obrambo in vložitev interpelacije.

V SDS so sicer spomnili, da se je zaradi podobnega primera kot je Erjavčev pred časom z ministrskega položaja poslovil Janko Veber, ki je obveščevalno varnostni službi naročil analizo posledic prodaje Telekoma.

Slovenija, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...