Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Učinki minimalne plače niso spodbudni!

Slovenija | 23.05.2019, 15:06 Tanja Dominko

Bo višja minimalna plača povzročila višjo brezposelnost in višje cene? Izračuni Gospodarske zbornice Slovenije kažejo v to smer. A vlak se še da ustaviti, poudarja direktorica Zbornice Sonja Šmuc v pogovoru za Radio Ognjišče.

Poseg politike v minimalno plačo je bil povsem nepotreben, so prepričani v Gospodarski zbornici Slovenije. Lani je Slovenija beležila rekordno zaposlenost, masa plač pa se je v zadnjem desetletju povečala za 24 odstotkov, tako da so bili proračun ter pokojninska in zdravstvena blagajna na rekordni ravni. Toda čez dve leti bo slika lahko že povsem drugačna. Izračuni namreč kažejo, da se utegne zaposlenost zmanjšati. Bo torej poseg v minimalno plačo imel kontra učinek?

»Vsak dvig minimalne plače spodbudi podjetje, da se hitreje avtomatizirajo in da ukinejo manj donosne programe in takih podjetij imamo v Sloveniji še veliko. Zato ocenjujemo, da bo prišlo z dvigom minimalne plače do resnega prestrukturiranja v podjetjih, kjer bodo preračunala, katere vsebine imajo še lahko v Sloveniji, katere naj preselijo in se bodo poslovila od velikega števila zaposlenih, ki ne bodo našli novih priložnosti,« je dejala direktorica Sonja Šmuc. V GZS se zato ne morejo sprijazniti z grobim posegom v sistem minimalne plače. »Ukrep, s katerim se navzven kaže, da dviguješ dohodkovno moč ranljivih posameznikov, je dejansko ukrep, s katerim jih izrinjaš s trga dela in jih narediš nezaposljive, to ni socialna politika, ampak izključevalna.« Podjetja so letos in za prihodnje leto sredstva za plače uspela zbrati, čez dve leti bo prišlo prestrukturiranje do izraza. Posledično bodo zrasle cene živil, vrtcev, domov za starejše in še ... »Danes smo dobili ocene komunalnega gospodarstva, ki kažejo, da lahko v prihodnjem letu državljani pričakujejo tudi za 20 odstotkov višje položnice.«

Danes so torej z izračuni stopili pred javnost, na vladi pa je, ali bo te številke in ocene vzela resno ali ne.

Slovenija, Politika, Sociala
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.