Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Vatikan o Lambertu: Odvzem hrane in vode je groba kršitev

Cerkev po svetu | 22.05.2019, 08:13 Marta Jerebič

V zvezi s primerom 42-letnega Francoza Vincenta Lamberta, tetraplegika, ki je že 11 let v stanju minimalne zavesti, sta včeraj stališče zavzela tudi dva vatikanska urada. Dikasterij za laike, družino in življenje ter Papeška akademija za življenje sta v skupni izjavi poudarila, da je prekinitev dovajanja hrane in tekočine pacientu groba kršitev človekovega dostojanstva.

Vegetativno stanje je vsekakor težko bolezensko stanje, vendar pa le-to nikakor ne zmanjša dostojanstva oseb, ki se nahajajo v takšnem stanju, niti njihovih temeljnih pravic do življenja in zdravljenja, ki je razumljeno kot nadaljevanje osnovne človeške pomoči.

Hranjenje bolnika nikoli ne predstavlja nerazumne oblike terapevtske zagrizenosti, vse dokler je človeški organizem sposoben absorbirati hrano in tekočino, razen v primeru, da bi povzročilo neznosne bolečine ali bi bilo škodljivo za pacienta. Nadaljevanje nudenja pomoči je tako neogibna dolžnost.

Spomnimo, da je Lambertovo življenje zdaj v rokah odločitve pristojnega odbora Združenih narodov.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...