Ljubljana, sobota, 24. avgust 2019, 06:30

»Dovolj je malo kvasa, da testo vzhaja«

Papež med mladimi v Skopju
Foto © Vatican News

Papež Frančišek je sinoči sklenil svoje 29. mednarodno potovanje, ki ga je vodilo v Bolgarijo in Makedonijo, državi, kjer so katoličani v veliki manjšini. Včeraj popoldne je nagovoril 1500 mladih Makedoncev različnih ver in krščanskih veroizpovedi. Spodbudil jih je, naj sanjajo in tvegajo, in naj ne živijo kot živi mrtveci. Posvečenim pa je dejal, da jim ne sme vzeti poguma to, da jih je malo.

V kulturi, kjer imamo veliko stikov, vendar malo pristne komunikacije, je papež mlade povabil k resničnemu poslušanju drugega. »Iz oči v oči. Vstopili smo v obdobje stikov, malo pa vemo o komunikaciji. Veliko imamo stikov, malo pa smo resnično povezani z drugimi. Povezati se namreč zahteva življenje, zahteva to, da smo navzoči in da podelimo lepe in tudi manj lepe trenutke je mladim dejal sveti oče.

Posvaril jih je pred ideološko kolonizacijo in pred tem, da bi pozabili na svoje korenine. Brez njih bodo namreč brez prihodnosti.

Papež pozdravlja zakonski par, ki je pričeval
Papež pozdravlja zakonski par, ki je pričeval

Skupnosti duhovnikov in redovnikov v Makedoniji pa je papež dejal, da jim ne sme vzeti poguma to, da jih je malo. Če preveč gledajo in računajo na moči, ki jih imajo, so v nevarnosti, da se zaprejo vase in tako ne slišijo več Božjega glasu.

»Zgodovino pišejo tisti, ki se ne bojijo porabiti svojega življenja za ljubezen: vsakokrat, ko ste to naredili enemu od mojih najmanjših bratov, ste meni storili,« je dejal papež. Opozoril jih je tudi pred karierizmom, ki se ga lahko znebijo tako, da se vedno znova vrnejo k tistemu trenutku, ko jih je Bog prvič poklical. Povabil pa jih je še k evangeljski nežnosti, ki jim omogoča videti svoje bližnje z usmiljenjem.

Tudi pri splošni avdienci je papež spomnil na majhno katoliško skupnost v Bolgariji in Makedoniji. Vendar pa je po njegovih besedah dovolj že malo kvasa, da testo vzhaja, ter malo kakovostnega parfuma, da odišavi ves prostor.

»Skrivnost Jezusa v evharistiji, je seme novega življenja za celotno človeštvo. Sveta maša, ki sem jo obhajal na trgu v Skopju, je na evropskem obrobju še enkrat ponovila čudež Boga, ki je z malo razlomljenega in razdeljenega kruha in rib nasitil mnoge. Njegovi obilni previdnosti zaupamo sedanjost in prihodnost narodov, ki sem jih srečal na tem potovanju,« je pri katehezi še dejal sveti oče.

Papež na srečanju z duhovniki in redovniki
Papež na srečanju z duhovniki in redovniki

Papež nagovarja mlade
Papež nagovarja mlade

Ne spreglejte: