Boštjan SmoleBoštjan Smole
Ognjišče maj 2019 (foto: Ognjišče)
Ognjišče maj 2019

Velikonočno Ognjišče

Radijski utrip | 19.04.2019, 09:48 Matjaž Merljak

Majska številka mesečnika Ognjišče v vaše domove prihaja za največji krščanski praznik, kar odmeva v njeni vsebini. Dodana je priloga z novostmi založbe in darili za zakramente. Več nam je povedal urednik Matej Erjavec.

Osrednja gosta meseca sta avtorja knjige Orgle Slovenije prof. Edo Škulj in Jurij Dobravec. Pripravila sta nacionalni popis vseh slovenskih orgel - teh je kar 1094.

Na obisku so bili na delavnici v Domu duhovnosti v Kančevcih, kjer so pod budnim očesom in mentorstvom ikonopiske Silve lahko od blizu videli, kako nastanejo ikone s tehniko ikonopisja in tudi sami ustvarili ikono.

Priloga je posvečena 500-letnici smrti Leonarda da Vincija. Predstavljena je njegova življenjska pot s sedmimi glavnimi postajami in bogat opis njegovih zanimanj, dosežkov in izumov.

Pišejo o finančnem stanju po razvezi, pogovarjali so se z Nino Mozetič, ki se posveča delu z otroki in starši, ki so v procesu razveze.

Mladi so na svojih straneh največ pozornosti namenili športu. Na glasbenih straneh je predstavljen mednarodno poznan slovenski gospel zbor Bee Geesus. Mladi so povedali, kako gledajo na svoje poklicne odločitve, sprašujejo se, kako različno doživljamo svoja čustva fantje in punce, na straneh za znanost pa lahko beremo z zanimivega zornega kota o tem, kako znajo tudi rastline biti sovražno nastrojene.

V posebni prilogi, ki je priložena majskemu Ognjišču, so predstavljene novosti založbe in knjige ter drugi izdelki, primerni za obdarovanje ob krstu, birmi in prvem svetem obhajilu. Zakaj ne bi podarili nekaj, kar bo obdarovancu prineslo duhovno korist.

Ognjišče maj 2019 naslovnica
Ognjišče maj 2019 naslovnica © Ognjišče

Radijski utrip
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...